Wat is dunnedarmkanker?

Dunnedarmkanker ontstaat doordat cellen in de dunne darm zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. 

De dunne darm verbindt de maag met de dikke darm en bestaat uit drie delen:

  • De twaalfvingerige darm of duodenum: het voedsel wordt er gemengd met maagsappen, gal, alvleeskliersappen en darmsappen en de opname van voedingsstoffen in het bloed begint er.
  • De nuchtere darm of jejunum: de voedingsstoffen worden verder in het bloed opgenomen.
  • De kronkeldarm of ileum: breekt de rest van de voeding af. Ook wordt onder andere in dit gedeelte vitamine B12 opgenomen.

Er bestaan verschillende soorten dunnedarmkanker. Het adenocarcinoom is het meest voorkomende type. Adenocarcinomen in de dunne darm ontstaan in de kliercellen van het slijmvlies dat de dunne darm bekleedt. Adenocarcinomen ontstaan vooral in het eerste deel van de dunne darm: de twaalfvingerige darm.

Andere soorten kanker die voorkomen in de dunne darm zijn:

Dunnedarmkanker is een zeldzame kanker (hij maakt ongeveer 0,5 % uit van alle kankers in België). De Stichting Kankerregister registreerde in 2020 in België 391 nieuwe gevallen van dunnedarmkanker, waarvan 221 bij mannen en 170 bij vrouwen.

icoon landkaart België

409

gevallen in België in 2021
Icoon percentage taartdiagram geel

0,5 %

van alle kankers in België

Verhoogd risico op dunnedarmkanker

Een precieze oorzaak van dunnedarmkanker aanwijzen, is meestal niet mogelijk. Het risico op dunnedarmkanker verhoogt met de leeftijd. Gemiddeld zijn mensen met dunnedarmkanker rond de 60 jaar oud als de ziekte wordt ontdekt. Bij mensen met de ziekte van Crohn in de dunne darm en bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) is het risico op adenocarcinoom hoger dan bij anderen.

Kun je dunnedarmkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karen Geboes en prof. dr. Daniël Urbain
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op