Schaamlipkanker

Ik loop weer te zingen
Schaamlipkanker ontstaat doordat cellen in de schaamlippen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Schaamlipkanker heet ook wel vulvakanker. De tumor kan behalve op de binnenste of buitenste schaamlippen ook ontstaan op andere delen van de uitwendige geslachtsorganen (vulva) van de vrouw, zoals de clitoris, de overgang van schaamlippen naar vagina of de overgang van schaamlippen naar de anus.
231 diagnoses schaamlipkanker
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker. De meest voorkomende soort schaamlipkanker ontstaat uit cellen van de bovenste laag van de opperhuid: de plaveiselcellen. Dit heet plaveiselcelcarcinoom. Andere, meer zeldzamere, vormen van schaamlipkanker zijn basaalcelcarcinoom (ontstaat uit de onderste laag cellen van de opperhuid), adenocarcinoom (ontstaat uit klierbuisjes van de vulva) en melanoom (ontstaat uit de pigmentcellen van de huid).

Voor de behandelingskeuze van schaamlipkanker houdt het artsenteam vooral rekening met het stadium waarin de ziekte zich bevindt, met de graad van kwaadaardigheid van de tumor, met de plaats van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. De behandeling van schaamlipkanker bestaat meestal uit een operatie (chirurgie). Soms wordt chemotherapie of radiotherapie gegeven of stelt het artsenteam een combinatie van chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie voor. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Schaamlipkanker is een zeer zeldzame vorm van kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 231 nieuwe gevallen van schaamlipkanker.

Forum

Re: Keelkanker

Dag grasmachien,
Is wel herkenbaar hoe verschillend mensen in je naaste omgeving kunnen reageren. ook zij maken een aantal fases door oa ontkenning...In tijden van tegenslag komen echter de echte vrienden bovendrijven...
Ik wens je alvast veel goede moed en sterkte. Laat de ingrijpende behandelingen je niet klein krijgen!
groetjes
Kat

Re: Keelkanker

Daar ik al een 14 dagen moeilijk kan eten door slikproblemen een een pijnlijk gehemelte en keel ben ik al 6,5 kilo afgevallen.
Niet gezond op het moment vrees ik, maar krijg met moeite iets binnen en het smaakt niet.

Nu is het zo dat ik serieus wat overgewicht heb, dus denk dat het de spuigaten niet uitloopt binnen de grenzen nog kan?