Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker ontstaat doordat cellen zich in een van beide teelballen ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.

De geslachtsorganen van de man bestaan uit de penis, de balzak en de prostaat. In de balzak zitten twee teelballen (ook zaadballen, testes of testikels genoemd). Die produceren naast het mannelijk hormoon testosteron ook zaadcellen en zaadvocht. Samen met prostaatvocht vormt dat sperma dat nodig is voor de voortplanting. 

Teelbalkanker ontstaat doordat in een van beide teelballen of in beide teelballen cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in een van de teelballen of in de twee teelballen en daar dan een kwaadaardig gezwel vormen. Een andere woord voor teelbalkanker is testiscarcinoom. 

Teelbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren, de kiemcellen. Zo'n tumor heet kiemceltumor. Daarnaast zijn er enkele zeldzame soorten teelbalkanker die ontstaan uit teelbalcellen met een andere taak. Hier gaat het alleen over kiemceltumoren.

Er zijn verschillende types kiemceltumoren. Het onderscheid in verschillende types is gebaseerd op de soort cellen in de tumor. Tussen de verschillende types verschilt het tempo waarin de tumor groeit en de mate waarin er uitzaaiingen opduiken. Het type kiemceltumor speelt een rol om te bepalen welke behandeling van teelbalkanker het meest geschikt is.

Cijfers over teelbalkanker

icoon landkaart België geel

435

gevallen in België in 2021
icoon man paars

Vooral bij

20- tot 40-jarigen

Kun je teelbalkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Mannen bij wie een of de twee teelballen niet ingedaald waren bij de geboorte lopen wat meer risico op teelbalkanker. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op