Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker ontstaat doordat in een van beide teelballen cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.

De geslachtsorganen van de man bestaan uit de penis, de balzak en de prostaat. In de balzak bevinden zich twee teelballen (ook zaadballen, testes of testikels genoemd). De teelballen produceren naast het mannelijk hormoon testosteron ook zaadcellen en zaadvocht. Samen met prostaatvocht vormt dit sperma. Sperma is nodig voor de voortplanting.

Teelbalkanker ontstaat doordat in een van beide teelballen of in beide teelballen cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Een andere woord voor teelbalkanker is testiscarcinoom.

Teelbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren, de kiemcellen. Een dergelijke tumor wordt een kiemceltumor genoemd. Daarnaast zijn er enkele zeldzame soorten teelbalkanker die ontstaan uit teelbalcellen met een andere taak. Hier gaat het uitsluitend over kiemceltumoren.

Er bestaan verschillende types kiemceltumoren. Het onderscheid in verschillende types is gebaseerd op de soort cellen waaruit de tumor is samengesteld. Ook bestaat er bij de verschillende types verschil in het tempo waarin de tumor groeit en de mate waarin zich uitzaaiingen voordoen. Het type kiemceltumor speelt een rol bij het bepalen van de behandeling van teelbalkanker.

Cijfers over teelbalkanker

icoon landkaart België geel

440

gevallen in België in 2020
icoon man paars

Vooral bij

20- tot 40-jarigen

Kun je teelbalkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, behoedzaam zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Het risico op teelbalkanker ligt iets hoger bij mannen bij wie een of beide teelballen niet waren ingedaald bij de geboorte.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Hendrik Van Poppel
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op