Kans op genezing bij teelbalkanker en meer info

Bij teelbalkanker hangt de kans op genezing onder andere af van het stadium waarin de ziekte ontdekt is en van de soort teelbalkanker. Bij de meeste patiënten is teelbalkanker helemaal te genezen, zelfs als er uitzaaiingen zijn.

Bij kanker hoor je vaak spreken van de ‘vijfjaarsoverleving’. Dat is het percentage van patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft. Bij teelbalkanker in een vroeg stadium (stadium I en II) ligt dat cijfer zeer hoog: de kans op genezing bedraagt 97 tot 100 procent. Dat betekent dat 97 tot 100 procent van de behandelingen een genezend effect heeft. Als er uitzaaiingen zijn op afstand, ligt de vijfjaarsoverleving lager.

Hoe vroeger je kanker ontdekt is en hoe lager het stadium is bij de diagnose, hoe beter je kansen meestal zijn. Elke situatie is uniek en overlevingscijfers geven alleen een globaal beeld. Niemand kan voorspellen wat er bij jou precies zal gebeuren. Praat erover met je arts: hij kent je situatie het best.

Nazorg en verdere behandeling

Leven met kanker is een hele beproeving. Je hebt lichamelijke ongemakken, zorgen en onzekerheden. Als een therapie met succes afgerond is, blijf je vaak onzeker over de toekomst. Als het met de therapie niet lukte om de kanker uit te schakelen, vraag je je af hoe de symptomen zo goed mogelijk bestreden kunnen worden en wie het best kan helpen.

Wat kan dat allemaal inhouden?

  • Medische begeleiding in het ziekenhuis en thuis
  • Medische controles. Die zijn er om mogelijk herval op te sporen, maar ook om je herstel na therapie op te volgen. De controles geven je ook de mogelijkheid om lichamelijke of emotionele problemen te bespreken met je arts.
  • Verdere behandeling
  • Hulp bij de praktische én emotionele aspecten van de ziekte, bijvoorbeeld psychologische begeleiding, hulp van een sociaal werker om praktische en geldzaken te regelen, oncorevalidatie (onder begeleiding bewegen en sporten om je fysieke conditie én je levenskwaliteit te verbeteren).
  • Palliatieve zorg

Lichamelijke en psychische gevolgen

Een behandeling voor teelkanker heeft ingrijpende lichamelijke gevolgen. Ook psychisch krijg je veel te verwerken. Een teelbal missen, tast bij veel mannen hun zelfbeeld aan. Zowel de lichamelijke als de psychische veranderingen beïnvloeden ook de seksuele beleving. Probeer erover te praten met je partner. Ook een gesprek met een psycholoog, een seksuoloog of een relatietherapeut kan helpen.

Bij wie kun je terecht met vragen?

Je behandelend arts in het ziekenhuis

Praat met je arts over mogelijke symptomen, bijwerkingen of fysieke, psychische of emotionele problemen. Hij kent jou, je ziekte en het verloop het best.

Je huisarts

Je huisarts is betrokken bij het overleg met verschillende specialisten over je ziekte en behandeling. Dat overleg heet het multidisciplinair oncologisch consult. Je huisarts krijgt het verslag en heeft toegang tot je medisch dossier. Je kunt je vragen dus ook aan je huisarts stellen. Als dat nodig is, zal die je doorverwijzen naar andere zorgverleners.

De verpleegkundig consulent oncologie

Voor wie kanker heeft, is de verpleegkundig consulent oncologie of verpleegkundig specialist oncologie een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis. De consulent ondersteunt en coacht je, en coördineert het multidisciplinair team zorgverleners. Niet in alle ziekenhuizen zijn er consulenten. Soms heten ze oncocoach, coördinator oncologische zorg, coördinerend verpleegkundige oncologische zorg, verpleegkundig trajectbegeleider, begeleidingsverpleegkundige oncologie. Informeer in je ziekenhuis bij wie je snel terechtkunt met al je vragen.

Andere hulpverleners in het ziekenhuis en de thuiszorg

Alle kankerafdelingen werken met gespecialiseerde zorgverleners die je kunnen helpen met praktische en emotionele problemen: verpleegkundigen, psychologen, sociaal werkers, diëtisten, logopedisten, kinesitherapeuten en nog anderen. Vraag naar hen in het ziekenhuis of bij je thuiszorgorganisatie.

Zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker

In een 40-tal ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel heeft Kom op tegen Kanker goed opgeleide zorgvrijwilligers. Ze zijn op vaste momenten aanwezig op bepaalde afdelingen van het ziekenhuis. Ze nemen graag de tijd om naar je te luisteren, met je te praten, je te helpen zoeken naar geschikte informatie, je problemen te signaleren aan de zorgverleners. Vraag naar hen op de afdeling waar je behandeld wordt of ontdek wanneer je waar zorgvrijwilligers vindt.

Lotgenoten

Veel mensen voelen zich sterk gesteund door lotgenoten. Hoe vind je iemand die hetzelfde meemaakte?

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 02/10/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op