Behandeling van teelbalkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met de soort teelbalkanker en met het stadium van de ziekte. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

De basisbehandeling van teelbalkanker is de teelbal wegnemen waarin de tumor zit. Afhankelijk van de soort teelbalkanker, van het stadium van de ziekte en van het risico op aantasting van de lymfeklieren in de buik, volgt eventueel een nabehandeling met radiotherapie en/of chemotherapie.

In bepaalde gevallen is actieve opvolging ook een mogelijkheid. Die optie heet ook actieve monitoring, actieve observatie of oplettend afwachten (in het Engels watchful waiting). Het verloop van de teelbalkanker wordt dan nauwkeurig gevolgd in controleonderzoeken. Zodra het bloedonderzoek of de scans wijzen op actieve kankercellen, stelt de arts een nabehandeling voor met radiotherapie en/of chemotherapie. 

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op