Onderzoeken en diagnose van teelbalkanker

Als je symptomen hebt die mogelijk veroorzaakt worden door teelbalkanker, zal je huisarts je eerst lichamelijk onderzoeken. Hij kijkt dan naar de lichamelijke veranderingen die je opmerkte. 

Denkt je huisarts dat je mogelijk teelbalkanker hebt? Dan verwijst hij je door naar een uroloog. Die herhaalt het lichamelijk onderzoek. Daarna kunnen andere onderzoeken volgen: 

Wijzen het lichamelijk onderzoek, het bloedonderzoek en de echografie op teelbalkanker? Dan is weefselonderzoek nodig voor de definitieve diagnose. De uroloog neemt de teelbal of het gezwel in de teelbal chirurgisch weg via een liesincisie. Daarna onderzoekt het laboratorium of er in het weggenomen weefsel kwaadaardige cellen zitten.

Als de diagnose teelbalkanker valt, kunnen nog andere onderzoeken volgen om te zien of er mogelijk uitzaaiingen zijn elders in het lichaam: een CT-scan, een MR-scan (MRI), een botscan of een PET-CT-scan.

Stadia van teelbalkanker

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit.

Bij teelbalkanker zijn er vier stadia. Ze worden aangeduid met Romeinse cijfers van I (beginstadium) tot en met IV (vergevorderd stadium):

  • Stadium I: de tumor is beperkt tot de teelbal, er zijn geen uitzaaiingen te zien.
  • Stadium II: naast de tumor in de teelbal zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de bovenbuik.
  • Stadium III: naast de tumor in de teelbal zijn er uitzaaiingen in lymfeklieren boven het middenrif, in de borst. Het middenrif is een platte spier tussen de buik en de borstholte.
  • Stadium IV: er zijn ook uitzaaiingen in andere organen, zoals longen en lever en/of bot en hersenen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op