Behandeling van prostaatkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor prostaatkanker. De meest toegepaste behandelingen zijn actieve opvolging, een operatie (chirurgie), bestralingen (radiotherapie) en hormoontherapie. De prostaatkanker krijgt een Gleasonscore van 6 tot 10. Die zegt hoe agressief de prostaatkanker groeit. Hoe hoger de score, hoe agressiever de prostaatkanker.

Bij een vroeg ontdekte prostaatkanker met een lage Gleasonscore hebben actieve opvolging, operatie en bestralingen een gelijkwaardige uitkomst, met verschillende nevenwerkingen. Bij prostaatkanker met uitzaaiingen krijg je hormoontherapie voorgesteld, meestal in combinatie met chemotherapie. De behandeling moet dan de groei van de kanker vertragen en symptomen voorkomen, uitstellen of verminderen.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 25/09/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols, prof. dr. Karin Haustermans en dr. Karen Fransis
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op