Hormoontherapie bij prostaatkanker

Hormoontherapie dient om de werking van het mannelijke hormoon testosteron te verminderen of stil te leggen. 

Het menselijk lichaam maakt van nature hormonen aan, onder andere geslachtshormonen. Bij prostaatkanker kunnen die hormonen de groei van kankercellen bevorderen. Medicijnen die inwerken op de hormoonhuishouding kunnen die groei blokkeren of vertragen. Hormoontherapie of hormonale therapie wordt daarom soms ook ‘antihormoontherapie’ of ‘antihormonale therapie’ genoemd. Bij prostaatkanker stelt de arts ze voor in deze gevallen:

  • als aanvulling op een bestralingsbehandeling of een operatie bij mannen met meer risico op herval;
  • als eerste behandeling bij patiënten die geen operatie of bestraling kunnen ondergaan (omdat ze bijvoorbeeld andere ernstige gezondheidsproblemen hebben) of die niet genezen kunnen worden met een operatie of bestraling omdat de kanker uitgezaaid is;
  • als na een eerste behandeling (operatie of bestralingen) de kanker terugkomt.

Hormoontherapie krijg je meestal met inspuitingen. Voorbeelden van medicijnen die je via injectie krijgt, zijn degarelix (merknaam Firmagon), gosereline (Zoladex) en triptoreline (Decapeptyl). Er is ook een medicijn in pilvorm. Dat wordt meestal voor een beperkte periode gegeven als voorbereiding op de eerste injectie.

Hormoontherapie kan de tumor verkleinen, stabiliseren of trager doen groeien, maar geneest de kanker niet.

Bijwerkingen

Bij hormoontherapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere plotse warmteopwellingen, lichte gewichtstoename, afname van spiermassa, vermoeidheid, gezwollen borsten en pijnlijke tepels. Bij lang gebruik kan ook osteoporose optreden. Ook cognitieve stoornissen, zoals vergeetachtigheid, of neerslachtigheid zijn mogelijke bijwerkingen.

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols, prof. dr. Karin Haustermans en dr. Karen Fransis
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op