Wat is dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker ontstaat doordat cellen zich in de dikke darm ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. 

De dikke darm bestaat uit het colon (karteldarm) en het rectum (endeldarm). Het colon heeft een opstijgend deel, een dwarslopend deel, een dalend deel en het sigmoïd. Het rectum is het laatste deel van de dikke darm. Het eindigt in de sluitspier (anus). De dikke darm maakt deel uit van de spijsvertering: resten van het voedsel worden er verteerd, water en andere stoffen worden opgenomen in of uitgewisseld met het bloed en onverteerbare resten en afvalstoffen afgestoten.

Als de dikke darm weggenomen wordt, is de stoelgang meestal vloeibaarder, maar kunnen alle nodige voedselbestanddelen nog opgenomen worden, want dat gebeurt in de dunne darm.

Het spijsverteringskanaal

Medische tekening spijsverteringskanaal

1. slokdarm | 2. lever | 3. maag | 4. dunne darm | 5. blindedarm | 6. dwarslopend deel colon | 7. dalend deel colon | 8. opstijgend deel colon | 9. sigmoïd | 10. rectum
Bron: KWF Kankerbestrijding Nederland

Kanker van de dikke darm heet ook colorectale kanker of colorectaal (adeno)carcinoom. Enkele zeldzamere dikkedarmtumoren, zoals neuro-endocriene tumoren en lymfomen, bespreken we hier niet. Net als anuskanker (kanker van de sluitspier), dat anders wordt behandeld dan dikkedarmkanker.

Cijfers over dikkedarmkanker

icoon landkaart België geel

7881

gevallen in België in 2021
icoon vrouw roze

3de

meest voorkomende kanker bij vrouwen
icoon man paars

3de

meest voorkomende kanker bij mannen

Oorzaak

Een precieze oorzaak van dikkedarmkanker is meestal niet aan te wijzen. Het risico op dikkedarmkanker verhoogt met de leeftijd. Dikkedarmkanker komt vaker voor na 50 jaar, maar ook soms op jongere leeftijd.

De meeste dikkedarmkankers ontstaan uit darmpoliepen. Adenomateuze poliepen (adenomen of adenoma’s) zijn goedaardig, maar kunnen uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel (carcinoom) en worden beschouwd als een voorstadium van dikkedarmkanker. Er bestaan ook andere darmpoliepen, ontstekingspoliepen bijvoorbeeld, die zich niet ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel.

Verhoogd risico

Bepaalde chronische darmontstekingen (bijvoorbeeld een lang actieve ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) verhogen het risico op darmkanker licht.

Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, loopt meer risico. Naar schatting ongeveer twintig procent van de patiënten met darmkanker zou een of meer familieleden hebben ook met darmkanker. In sommige families is een genetische afwijking bekend die verantwoordelijk is voor darmkanker. Bespreek met je arts vanaf welke leeftijd het aangeraden is dat familieleden hun dikke darm preventief laten onderzoeken.

Er bestaan zeldzame erfelijke vormen van darmkanker. Ongeveer 5 op de 100 gevallen van dikkedarmkanker zouden gerelateerd zijn aan deze erfelijke en genetische syndromen.

Ook wie in het verleden al dikkedarmkanker heeft gehad, heeft een verhoogde kans om het opnieuw te krijgen. Die mensen worden daarom ook - gedurende een lange tijd - opgevolgd door een specialist.

Ten slotte spelen ook een ongezonde levensstijl een rol in het ontstaan van dikkedarmkanker: voeding (weinig groenten, fruit en vezels en veel verzadigd vet, alcohol en rood en bewerkt vlees), overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging.

Kun je dikkedarmkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Eric Van Cutsem en prof. dr. Karin Haustermans
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op