Borstkliniek

Bepaalde ziekenhuizen hebben een erkenning als borstkliniek. Dat betekent dat de behandeling en begeleiding van mensen met borstkanker er voldoet aan strenge voorwaarden. Er bestaan op dit moment twee soorten erkende borstklinieken: erkende coördinerende borstklinieken en satellietborstklinieken. Het is aan te raden om naar een erkende coördinerende borstkliniek te gaan.

Om erkend te worden als borstkliniek, moet een ziekenhuis voldoen aan hoge zorg- en kwaliteitseisen. Die gaan onder andere over de ervaring en opleiding van het team (artsen van verschillende disciplines, verpleegkundigen en paramedici) en over de kwaliteit van de infrastructuur, apparatuur en laboratoria voor weefselonderzoek. Er zijn ook allerlei voorwaarden voor diagnose, therapie, opvolging en ondersteuning.

Er bestaan twee soorten erkende borstklinieken: coördinerende borstklinieken en satellietborstklinieken.

  • Een coördinerende borstkliniek behandelt minstens 125 nieuwe borsttumoren per jaar.
  • Een satellietborstkliniek behandelt minstens 60 nieuwe borsttumoren per jaar en werkt onder de vleugels van een erkende coördinerende borstkliniek.

Overlevingskansen beter in coördinerende borstkliniek

De prognose voor vrouwen met borstkanker is in ons land goed: meer dan 90 procent is nog in leven vijf jaar na de diagnose. Maar uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de overlevingskansen voor mensen met borstkanker beduidend beter zijn in een coördinerende borstkliniek. Het onderzoek kwam er op vraag van Kom op tegen Kanker en Borstkanker Vlaanderen.

Opgelet, het is niet omdat een ziekenhuis zich, bijvoorbeeld op zijn website, borstkliniek noemt, dat het ook erkend is als borstkliniek. In Vlaanderen valt de erkenning van de borstklinieken onder de verantwoordelijkheid van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Dat agentschap controleert welke ziekenhuizen aan de wettelijk vastgelegde normen voldoen voor een erkenning als borstkliniek.

Expertisecentra voor andere kankers

Behalve voor borstkanker, zijn er sinds 1 juli 2019 ook expertisecentra voor chirurgie bij slokdarmkanker en chirurgie bij pancreaskanker. Alleen in ziekenhuizen die daarvoor een overeenkomst afsloten met het RIZIV worden die complexe operaties nog terugbetaald.

Met dank aan dr. Jan Demol
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op