Wat is baarmoederkanker?

Bij baarmoederkanker groeit er een kwaadaardig gezwel in de baarmoeder doordat cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen.

De baarmoeder heeft de vorm van een omgekeerde peer en bestaat vooral uit het baarmoederlichaam en de baarmoederhals. Het brede deel, het baarmoederlichaam, is het grootst. In de wand van het baarmoederlichaam zitten twee lagen: slijmvlies aan de binnenkant en spieren aan de buitenkant. Links en rechts van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden de baarmoeder met de eierstokken. Het baarmoederlichaam gaat over in de baarmoederhals. Dat is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals mondt uit in de vagina.

  • Baarmoederhalskanker ontstaat meestal in het overgangsgebied tussen de baarmoederhals en de baarmoedermond. 
  • Baarmoederlichaamkanker (meestal spreken we gewoon van baarmoederkanker) ontwikkelt zich in het slijmvlies (endometrium) in het baarmoederlichaam.

Baarmoederhalskanker en baarmoederlichaamkanker verlopen heel verschillend. Ook de behandeling verschilt. 

De vrouwenlijke geslachtsorganen

Medische tekening de vrouwelijke voortplantingsorganen

1. eileider | 2. eierstok | 3. baarmoederlichaam | 4. buitenste spierlaag | 5. binnenste slijmvlies | 6. baarmoederhals | 7. vagina of schede
Bron: KWF Kankerbestrijding Nederland

De wetenschappelijke term voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. Bij ongeveer 5 procent van de vrouwen met baarmoederkanker ontstaat de kanker niet in het slijmvlies in de baarmoederholte, maar vanuit het spierweefsel of bindweefsel van de baarmoederwand. Zo’n tumor heet een uterussarcoom. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van de twee vormen van baarmoederkanker verschillen. Hieronder hebben we het enkel over endometriumcarcinoom.

Cijfers over baarmoederkanker

icoon landkaart België geel

1420

gevallen in België in 2021
icoon incidentie groen

5de

meest voorkomende kanker bij vrouwen
icoon vrouw roze

95 %

van de vrouwen is ouder dan 50 jaar

Kun je baarmoederkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gert De Meerleer en prof. dr. Hannelore Denys
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op