Onderzoeken en diagnose van baarmoederkanker

Als je arts baarmoederkanker vermoedt, doet hij eerst een gericht inwendig onderzoek.

Brengt dat verdachte afwijkingen aan het licht? Dan volgt een transvaginale echografie. Als de dikte van het baarmoederslijmvlies anders is dan normaal, kan de arts via een biopsie wat weefsel weghalen voor onderzoek.

Je arts kan via je vagina ook naar je baarmoederwand gaan kijken met een kijkertje (scoop). Met zo’n hysteroscopie kan je arts zien of een plek er verdacht uitziet en of er een biopsie of een dilatatie en curettage nodig is. Dilatatie betekent de baarmoedermond verwijden. Een curettage is met een zuigertje een stukje slijmvlies uit de baarmoeder weghalen. Na onderzoek van het weggenomen weefsel kan je arts zeggen of je baarmoederkanker hebt. 

Na die diagnose volgen er nog andere onderzoeken om te zien of er mogelijk elders in je lichaam uitzaaiingen te zien zijn en om te weten in welk stadium de ziekte zit. Dat moeten de artsen weten om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Misschien krijg je dus nog een bloedonderzoek, een radiografie van je longen, een echografie van je buik (lever, nier, urinewegen en lymfeklieren) of scans (CT-scanMR-scanPET-CT-scan). 

Bij klachten van de blaas of darm kan de arts met een camera lokaal in de blaas (cystoscopie) of in de endeldarm (rectoscopie) gaan kijken.

Stadia van baarmoederkanker

Met al die onderzoeken bekijkt de arts in welk stadium de kanker zit: van beginstadium (stadium I) tot vergevorderd (stadium IV).

  • Stadium I. De tumor blijft beperkt tot de baarmoeder. De arts kijkt of de tumor alleen in het slijmvlies zit of al doorgroeide tot in de spierlaag van de baarmoeder.
  • Stadium II. De tumor is doorgegroeid tot in de baarmoederhals, maar niet tot buiten de baarmoeder.
  • Stadium III. De tumor zit ook al buiten de baarmoeder, maar blijft wel binnen het kleine bekken. Dat wil zeggen: in de directe omgeving van de baarmoeder, bijvoorbeeld in de eierstokken, de vagina of de lymfeklieren in de buik.
  • Stadium IV. De tumor groeide door buiten het kleine bekken, of naar de blaas of de endeldarm, naar elders in de buikholte. In stadium IV kunnen er ook uitzaaiingen zijn van baarmoederkanker in andere organen, bijvoorbeeld in de longen of de botten.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gert De Meerleer en prof. dr. Hannelore Denys
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op