Wat is slokdarmkanker?

Slokdarmkanker ontstaat doordat cellen zich in de slokdarm ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.

De slokdarm (oesofagus) is het buisvormige, gespierde kanaal waarlangs het eten via de keel de maag bereikt. Het grootste deel van de slokdarm ligt in de borstholte. De slokdarm loopt ongeveer midden door de borstholte van de keel naar de maag.

De wand van de slokdarm bestaat uit lagen. Van binnen naar buiten zijn dat: een slijmvlieslaag, een spierlaag en een ondersteunende bindweefsellaag.

Slokdarmkanker (ook slokdarmcarcinoom of oesofaguscarcinoom genoemd) ontstaat in het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm.

Medische tekening pancreas en buik

1. slokdarm | 2. lever | 3. maag | 4. milt | 5. galblaas | 6. pancreas | 7. twaalfvingerige darm
Bron: KWF Kankerbestrijding Nederland

Soorten slokdarmkanker

Er zijn twee grote soorten slokdarmkanker, afhankelijk van hoe de tumorcellen er onder de microscoop uitzien: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Zij komen in België ongeveer even veel voor.

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de cellen aan de binnenwand van de slokdarm: de plaveiselcellen. Die vormen de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm. Dat type slokdarmkanker ontstaat meestal in het bovenste of middelste derde van de slokdarm. Een plaveiselcelcarcinoom wordt ook spinocellulair carcinoom genoemd.

Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het onderste deel van de slokdarm, waar de plaveiselcellen vervangen worden door een weefsel met cellen die lijken op de cellen van de maag (Barrett-slokdarm).

Een adenocarcinoom kan ook ontstaan op de overgang van slokdarm naar maag. Artsen noemen dat de cardia of de maagmond en een kwaadaardige tumor op die plaats dus een cardiatumor. Afhankelijk van de precieze plaats van de tumor (dichter bij de maag of dichter bij de slokdarm) wordt een cardiatumor behandeld als maagkanker of als slokdarmkanker.

Cijfers over slokdarmkanker

icoon landkaart België

1088

gevallen in België in 2021
Icoon man geel

Veel meer mannen

dan vrouwen (799 vs 289)
Icoon ouderen paars

Vooral bij

65-plussers

Kun je slokdarmkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 25/09/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karin Haustermans en prof. dr. Karen Geboes
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op