Behandeling van longkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met het type longkanker, met de plaats waar de tumor zit, met eventuele veranderingen in het DNA (genmutaties) en met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vat.

De meest toegepaste behandelingen voor longkanker zijn een operatie (chirurgie), een behandeling met medicijnen (chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie) en bestraling (radiotherapie). Je arts stelt meestal een combinatie van die verschillende behandelingen voor.

Als de ziekte vroeg ontdekt wordt, stelt je arts je wellicht een curatieve behandeling voor. Die is bedoeld om je te genezen.

Soms is de ziekte niet meer te genezen, maar is een therapie toch nog mogelijk. Het doel van die behandeling is dan de ziekte zolang mogelijk onder controle te houden. Dat is een palliatieve behandeling. Die dient om de ziekte af te remmen, je klachten te verminderen en zoveel mogelijk complicaties te voorkomen, zoals infecties, bloedingen en pijn.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols en prof. dr. Yolande Lievens
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op