Chirurgie bij longkanker

Als de tumor klein is en niet uitgezaaid, wordt bij een niet-kleincellige longtumor meestal voor een operatie gekozen, al dan niet in combinatie met chemotherapie en/of radiotherapie. Kleincellige longkanker wordt zelden geopereerd. Of je geopereerd kunt worden, hangt ook af van je algemene toestand en je longfunctie.

Bij de operatie kan een klein stuk van je long weggenomen worden, één longkwab of een hele long. Sommige longtumoren kunnen door hun ligging of door de grootte niet operatief weggehaald worden.

Bijwerkingen

De chirurgische ingrepen voor longkanker zijn complex en riskant. Je overlevingskansen zijn beduidend beter in een ‘ervaren’ ziekenhuis. Het is aan te raden om een ziekenhuis en een chirurg te vinden die veel ervaring hebben met deze operaties. En ziekenhuizen die minder dan tien longkankeroperaties doen per jaar zouden hun patiënten (die in aanmerking komen voor chirurgie) moeten doorverwijzen naar centra waar er meer van die ingrepen gebeuren. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) publiceerde cijfers van het aantal operaties voor longkanker per ziekenhuis. Bekijk de resultaten per ziekenhuis (ppt, p. 5). Ook deze grafiek (copyright De Tijd) toont welke ziekenhuizen de meeste longoperaties doen.

Als een hele long of een deel weggenomen is, vult de vrijgekomen ruimte in de borstkas zich met vocht. Vaak is de hulp van een kinesitherapeut nodig om weer diep te leren ademen en slijm op te hoesten. Het kan weken tot maanden duren voor je je kracht en energie terug hebt. Patiënten bij wie de longen (los van de kanker) niet in optimale conditie verkeren (bijvoorbeeld door chronische bronchitis, wat veel voorkomt bij rokers), kunnen na de operatie kortademig worden.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols en prof. dr. Yolande Lievens
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op