Doelgerichte therapie bij longkanker

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen. Het is een mogelijke behandeling bij longkanker.

Met DNA-onderzoek of moleculair onderzoek kan een arts veranderingen ontdekken in het DNA van kankercellen. Die veranderingen of ‘mutaties’ zitten niet in het DNA van gezonde cellen. Ze kunnen de reden zijn dat de kankercellen blijven groeien en delen. Doelgerichte medicijnen kunnen inwerken op die veranderingen en de groei van kanker remmen.

  • De meest voorkomende doelgerichte behandeling bij longkanker is die met een EGFR-remmer. De epidermale groeifactorreceptor (EGFR) is een eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van bepaalde kankers. Door EGFR te blokkeren met medicijnen kunnen ze die tumorcellen doden. EGFR-remmers die momenteel gebruikt worden bij longkanker zijn onder andere gefitinib (merknaam Iressa), erlotinib (Tarceva), afatinib (Giotrif), osimertinib (Tagrisso) en cetuximab (Erbitux).
  • Is een mutatie in het ALK-gen vastgesteld? Dan stelt je arts mogelijk een behandeling met een ALK-remmer voor. Ook de ALK-remmer vermindert de groei van de kankercellen. ALK-remmers die momenteel gebruikt worden bij longkanker zijn onder andere crizotinib (merknaam Xalkori), alectinib (Alecensa) en ceritinib (Zykadia).
  • Een mutatie in het ROS1-gen wordt ook behandeld met crizotinib.
  • Heb je een mutatie in het BRAF-gen? Dan krijg je twee medicijnen samen: dabrafenib (merknaam Tafinlar) en trametinib (Mekinist).

Die doelgerichte medicijnen worden op dit moment vooral gebruikt bij niet-kleincellige longkanker.

Het onderzoek naar het DNA van kankercellen en de ontwikkeling van doelgerichte medicijnen zijn volop in evolutie. Daardoor komen er regelmatig nieuwe medicijnen bij.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere diarree, minder eetlust, hoge bloeddruk, zongevoeligheid, huiduitslag en vermoeidheid. 

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols en prof. dr. Yolande Lievens
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op