Chemotherapie bij longkanker

Chemotherapie wordt zowel bij kleincellige als bij niet-kleincellige longkanker toegepast, al dan niet in combinatie met immunotherapie.

Bij een genezende behandeling van longkanker kan chemotherapie op verschillende momenten:

  • Na de operatie om achtergebleven kankercellen te vernietigen.
  • Voor de operatie om de tumor te verkleinen. Dan vergroot de kans dat bij de operatie de tumor helemaal weggenomen wordt. 
  • Als een operatie niet mogelijk is, kan bestraling gegeven worden in combinatie met chemotherapie. Dat heet chemoradiatie
  • Een verlengde behandeling met chemotherapie. Als de chemotherapie aanslaat, kan de arts voorstellen door te gaan met de medicijnen. Dat heet een onderhoudsbehandeling.

Bij uitzaaiingen kan chemotherapie helpen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Het doel van de behandeling is dan je leven verlengen en de kwaliteit ervan verbeteren.

De naam ‘chemotherapie’ verwijst naar een behandeling met geneesmiddelen die kankercellen vernietigen of de groei ervan afremmen. Die medicijnen (ook cytostatica genoemd) krijg je meestal met een infuus, zodat ze zich via de bloedbaan in je hele lichaam kunnen verspreiden. Niet alle kankercellen zijn even gevoelig voor dezelfde medicijnen. Daarom schrijft je arts meestal een combinatie van verschillende soorten voor.

Vaak krijg je chemotherapie via een centraal veneuze katheter. Voor chemotherapie zijn er verschillende soorten katheters. Je arts kiest op basis van de soort kanker, de chemomedicijnen, de intensiteit en de duur van de behandeling. Je arts kan uitleggen waarom een bepaald soort katheter in jouw geval wel of niet aangewezen is.

Bijwerkingen

Chemotherapie tast ook gezonde sneldelende cellen aan. Daardoor kun je te maken krijgen met bijwerkingen als vermoeidheid, misselijkheid en braken, verlies van eetlust, een ontstoken mond, meer kans op infecties door te weinig witte bloedcellen, een doof of slapend gevoel of tintelingen in handen en voeten, haarverlies. Niet iedereen heeft evenveel last. De bijwerkingen hangen onder andere af van de dosis en de duur van de behandeling en van individuele gevoeligheid. Om klachten zoals misselijkheid en braken tegen te gaan, start de arts meestal preventief al de gepaste medicatie op. Als het nodig is, kan die in de loop van de behandeling nog aangepast worden.

Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. Bepaalde bijwerkingen kunnen wel maanden of jaren voelbaar blijven, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of een doof gevoel in handen en voeten. Meld bijwerkingen altijd aan je behandelend arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Bij chemoradiatie krijg je twee behandelingen: chemotherapie en radiotherapie (bestraling). Daardoor kunnen de bijwerkingen heftiger zijn. Je kunt last hebben van de bijwerkingen van chemotherapie en van de bijwerkingen van radiotherapie. De precieze bijwerkingen hangen af van de plek van de bestraling en de soort chemotherapie.

Meld bijwerkingen altijd aan je behandelend arts, die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Thomas Malfait
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op