Immunotherapie bij longkanker

Bij uitgezaaide of lokaal gevorderde niet-kleincellige longkanker kan de arts als eerste behandeling immunotherapie of immuuntherapie voorstellen. Vaak in combinatie met chemotherapie. Soms krijg je alleen immunotherapie. Bij uitgezaaide kleincellige longkanker wordt soms een combinatie van chemotherapie en immunotherapie voorgesteld.

Immunotherapie kan ook een vervolgbehandeling zijn na een eerdere behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie.

Immunotherapie kan ook als aanvullende behandeling na een succesvolle behandeling met een combinatie van chemo- en radiotherapie van een longtumor die niet meer kon geopereerd worden. Het doel van de immunotherapie is dan de terugkeer van de kanker zoveel mogelijk tegenhouden en soms zelfs onmogelijk maken.

Immunotherapie is een behandeling die je natuurlijke afweer of immuniteit stimuleert om kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Voor mensen met niet-kleincellige longkanker gaat het vandaag vooral om deze medicijnen: durvalumab (merknaam Imfinzi), nivolumab (Opdivo), pembrolizumab (Keytruda) en atezolizumab (Tecentriq).

Bijwerkingen

Of en welke bijwerkingen je krijgt, hangt onder andere af van de soort immunotherapie en van je individuele gevoeligheid. Soms heb je geen of weinig bijwerkingen, maar soms is een ziekenhuisopname nodig voor opvolging en behandeling. De bijwerkingen zijn te wijten aan je harder werkend immuunsysteem. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot huidafwijkingen, diarree, kortademigheid, gewrichtspijn, extreme vermoeidheid.

Je arts of een verpleegkundige geeft je op voorhand uitleg over mogelijke bijwerkingen. Het is bij immunotherapie erg belangrijk dat je alle bijwerkingen meteen signaleert. Als je er op tijd bij bent, zijn ze meestal goed te behandelen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols en prof. dr. Yolande Lievens
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op