Longkanker vroeg opsporen

Longkanker is in België de tweede meest voorkomende kanker bij mannen en bij vrouwen. Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt, waardoor het veel overlijdens veroorzaakt. Daarom werden - zowel in Europa als de Verenigde Staten - grote studies opgezet om te onderzoeken of longkanker vroegtijdig kan worden opgespoord en zo de sterfte aan longkanker kan verminderen. 

De studies toonden aan dat longkankerscreening (met een lage dosis CT-scan) bij rokers en ex-rokers met een zeer hoog risico de sterfte aan longkanker effectief doet dalen. 

In Europa is er momenteel nog geen aanbeveling tot het invoeren van longkankerscreening, maar dat ligt wel ter discussie op tafel. Ook in Vlaanderen is er op dit moment dus nog geen bevolkingsonderzoek naar longkanker (in tegenstelling tot bij borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker). 

Europese studies onderzoeken momenteel wat de beste manier zou zijn voor het organiseren van een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Daarbij wordt o.a. bekeken wat de meest optimale en kosteneffectieve strategie is voor het bereiken en uitnodigen van personen die in aanmerking komen en hoe rookstopprogramma’s geïntegreerd kunnen worden binnen de screeningscontext. 

Longkankerscreening kan belangrijk zijn in de strijd tegen longkanker, maar vroegtijdige opsporing alleen is niet voldoende. De beste preventie van longkanker is uiteraard om niet te beginnen met of te stoppen met roken.

Heb je bepaalde klachten of symptomen, raadpleeg dan zeker je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op