Kanker en erfelijkheid: BRCA

BRCA1 en BRCA2 zijn twee menselijke genen die mee zorgen voor het herstel van DNA-beschadigingen, die regelmatig optreden. Een defect in een van beide genen verstoort deze herstellende functie en verhoogt het risico op borstkanker en eierstokkanker. Wanneer en bij wie is genetisch testen aangewezen?

BRCA-genmutatie bij vrouwen

Vrouwen die drager zijn van een afwijking in het BRCA1- of BRCA2-gen lopen een risico van 60 tot 80 procent om ooit borstkanker te krijgen en 20 tot 40 procent om ooit eierstokkanker te krijgen. Om het verschil aan te tonen: vrouwen zonder BRCA-genmutatie hebben een risico van ongeveer 13 procent op borstkanker en van ongeveer 1,5 procent op eierstokkanker. Let wel: niet alle vrouwen met de fout op het BRCA-gen krijgen borst- of eierstokkanker. Dat wijst erop dat verschillende factoren een rol spelen in het proces om kanker te krijgen.

Bij personen met een BRCA2-genmutatie is er ook een licht verhoogd risico op pancreaskanker.

BRCA-genmutatie bij mannen

Ook mannen die drager zijn van een afwijking in het BRCA1- of BRCA2-gen hebben een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker: mannen met een BRCA2-genmutatie hebben ongeveer 7 procent kans om borstkanker te krijgen en tot 15 procent kans om prostaatkanker te krijgen voor de leeftijd van 65 jaar.

Wel of geen erfelijkheidsonderzoek laten doen?

Op dit moment gelden in Belgiƫ o.a. de volgende adviezen voor genetisch testen op BRCA1 en BRCA2:

  • Vrouwen en mannen met een familiale voorgeschiedenis die kan wijzen op een erfelijk risico op borstkanker, moeten voor genetisch advies worden doorverwezen naar een centrum voor menselijke erfelijkheid.
  • Als bij iemand een BRCA1- of BRCA2-genmutatie is vastgesteld, is het aangewezen de familieleden stapsgewijs te testen, volgens de graad van verwantschap.
  • Voor vrouwen met een bewezen hoog risico op borstkanker wordt vanaf de leeftijd van 25-30 jaar een jaarlijkse MRI aanbevolen.
  • Bij vrouwen jonger dan 30 moet mammografische screening vermeden worden. Bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar is voorzichtigheid geboden.
  • Voor vrouwen met een bewezen BRCA1- of BRCA2-genmutatie (of een vergelijkbaar hoog risico, op basis van andere informatie) die kiezen voor screening in plaats van preventieve chirurgie, kan vanaf de leeftijd van 40 jaar een jaarlijkse MRI en jaarlijkse mammografie worden gemaakt met een interval van zes maanden tussen beide onderzoeken.
  • Bij een moeilijk te interpreteren MRI is een echografie nuttig.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 08/02/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Eric Legius
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op