Wat is een hersentumor?

Een hersentumor ontstaat doordat cellen zich in de hersenen ongecontroleerd vermenigvuldigen en een goedaardig of kwaadaardig gezwel vormen.

De hersenen zijn het centrum dat regelt hoe je lichaam functioneert, waarin alle informatie samenkomt en dat bevelen naar het lichaam coördineert. Onze hersenen stellen ons onder andere in staat om te zien, horen, ruiken, denken, voelen, spreken en om ons te bewegen.

Om te weten wat er zich in en buiten ons lichaam afspeelt, gebruiken de hersenen een netwerk van zenuwen dat over het hele lichaam verspreid zit. De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen vormen samen het zenuwstelsel. Dat bestaat uit het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel (de zenuwen). Een hersentumor ontstaat in het centrale zenuwstelsel: de hersenen of het ruggenmerg.

De hersenen bestaan uit zenuwcellen, neuronen, en ondersteunende gliacellen. De meeste hersentumoren ontstaan in de gliacellen.

De hersenen zijn bedekt met drie dunne weefsellagen: de hersenvliezen of meningen. Ook daar kan zich een tumor vormen. Die tumor zit wel buiten de hersenen, maar in de schedel. Doordat die tumor op de hersenen drukt, kan hij dezelfde klachten veroorzaken als een hersentumor die ontstaat vanuit de gliacellen.

Het ruggenmerg brengt het contact tot stand tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Ook het ruggenmerg is omgeven door vliezen. In het ruggenmerg of in de ruggenmergvliezen ontstaat ook heel soms een tumor.

Soorten hersentumoren

Er zijn wel 120 soorten tumoren van het centrale zenuwstelsel. Hier gaat het alleen over de twee meest voorkomende: gliomen en meningeomen.

Een glioom ontstaat in de gliacellen. De belangrijkste soorten zijn: astrocytomen (komen het vaakst voor), oligodendrogliomen en ependymomen (zijn vrij zeldzaam).

Een meningeoom ontstaat in de hersen- of ruggenmergvliezen.

Cijfers over hersentumoren

icoon landkaart België

815

gevallen in België in 2020
Icoon man geel

Iets meer mannen

dan vrouwen (464 > 351)

Ook kinderen kunnen een hersentumor krijgen. 25 procent van het totale aantal kankergevallen bij kinderen tussen 0 en 14 jaar zijn hersentumoren. Ze zijn de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, na leukemie. In België wordt elk jaar bij ongeveer 50 kinderen een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Hersentumoren bij kinderen worden dikwijls anders behandeld dan bij volwassenen. Hier hebben we het alleen over hersentumoren bij volwassenen. 

Kun je een hersentumor voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 07/06/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Johnny Duerinck, prof. dr. Maarten Lambrecht en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op