Behandeling van een hersentumor

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het type aangetast weefsel, de moleculaire kenmerken van de tumor, de grootte en de plaats van de hersentumor en je conditie. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Een hersentumor kan dikwijls geopereerd, bestraald en/of behandeld worden met chemotherapie.

Bij graad I-gliomen is de standaardbehandeling, als de toestand van de patiënt het toelaat, een operatie (chirurgie) om de tumor helemaal weg te nemen. Daarna is er geen nabehandeling nodig. Kan de tumor niet of maar gedeeltelijk verwijderd worden, dan is radiotherapie aangewezen.

Ook bij graad II-gliomen is de standaardbehandeling, als de toestand van de patiënt het toelaat, een operatie. Of je een nabehandeling met chemotherapie en/of radiotherapie krijgt, hangt onder andere af van het resultaat van de operatie, je leeftijd, de moleculaire kenmerken van de tumor en of de epileptische aanvallen onderdrukt kunnen worden met gepaste medicatie.

Bij graad III-gliomen wordt de operatie altijd gevolgd door radiotherapie en chemotherapie.

Bij graad IV-gliomen wordt een biopsie of operatie gevolgd door radiotherapie in combinatie met chemotherapie (temozolomide) en daarna krijg je nog elke maand temozolomide.

De meeste patiënten met een meningeoom dat klachten veroorzaakt en snel groeit, worden geopereerd. Bestraling wordt voorbehouden voor meningeomen van graad I die niet of onvolledig weggehaald zijn en opnieuw groeien, of voor meningeomen van graad II of III. Meningeomen van graad I groeien traag en geven doorgaans weinig klachten zodat ze niet meteen behandeld moeten worden. Als een meningeoom op de hersenen drukt, kan dat wel neurologische klachten veroorzaken en is er wel een snellere behandeling nodig.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Johnny Duerinck, prof. dr. Maarten Lambrecht en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op