Behandeling van chronische lymfatische leukemie

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met je klachten, met je leeftijd en je algemene gezondheidstoestand. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Bij CLL met een laag risico stelt de arts vaak eerst actieve opvolging voor: hij adviseert een zorgvuldige en regelmatige controle zonder een specifieke behandeling te starten. Als de klachten erger worden, raadt hij meestal chemotherapie aan of een meer doelgerichte therapie of een combinatie van chemotherapie en doelgerichte therapie.

De meest toegepaste behandelingen van CLL met een gemiddeld en hoog risico zijn chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie en (zelden) stamceltransplantatie (SCT). Soms wordt radiotherapie toegepast.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gregor Verhoef
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op