Als u uw risico op kanker wilt verlagen, drinkt u beter helemaal geen alcohol. Veronderstelde gunstige effecten van matige alcoholconsumptie op hart en bloedvaten worden meer en meer in twijfel getrokken. En er zijn steeds meer bewijzen over de nadelen ervan. 

foto iStock

Het risico op kanker blijft laag bij matige consumptie en verhoogt naarmate u regelmatig veel drinkt. Alcoholgebruik – vooral in combinatie met roken – verhoogt het risico op kanker in mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm en lever en bij mannen ook in dikke darm en endeldarm. Bij vrouwen stijgt zelfs al bij matig alcoholgebruik het risico op borstkanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert daarom om geen alcohol te drinken. Drinkt u toch alcohol? Beperk dan het gebruik: drink maximaal 10 standaardglazen* alcohol per week verspreid over verschillende dagen. Houd ook enkele dagen in de week alcoholvrij.

Het gebruik van alcohol wordt expliciet afgeraden voor wie jonger is dan 18 jaar en voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.

* Een standaardglas bevat ongeveer 10 gram alcohol. 1 standaardglas = 25 cl pilsbier (5%) = 10 cl wijn (12%) = 3,5 cl sterke drank (35%).

Meer info