Hoe verhoogt alcohol je risico op kanker?

De stof ethanol (pure alcohol) in alcoholische producten is kankerverwekkend. Maar het is vooral de stof aceetaldehyde die een grote rol speelt bij het ontstaan van kanker als gevolg van alcoholgebruik. Deze kankerverwekkende stof ontstaat in ons lichaam bij de afbraak van alcohol.  

Ook andere mechanismen kunnen het ontstaan van kanker als gevolg van alcoholconsumptie beïnvloeden. Welke hangt af van het soort kanker en de plaats van de kanker.  

Voor twee mechanismen is al veel wetenschappelijk bewijs: de ophoping van aceetaldehyde en oxidatieve stress. Van andere mechanismen vermoeden wetenschappers dat ze een rol spelen, maar er is nog meer onderzoek nodig om zeker te zijn. 

Naast onder meer het risico op hart- en vaatziekten, leverziekten, diabetes en ondergewicht verhoogt alcoholgebruik ook de kans op overgewicht, wat op zich weer een risicofactor is voor kanker. In alcohol zitten namelijk veel calorieën: 1 g alcohol bevat 7 kcal tegenover 4 kcal voor 1 g suiker. Bovendien grijpen alcoholdrinkers ook sneller en meer naar calorierijke snacks als chips en nootjes.

Laatst aangepast op