Oplettend afwachten bij prostaatkanker

Een arts kan in bepaalde gevallen adviseren om af te wachten en zorgvuldig te controleren hoe de prostaatkanker evolueert. Deze optie (ook active monitoring of actieve opvolging genoemd) wordt soms aanbevolen bij kleine, weinig agressieve tumoren, voornamelijk bij oudere mannen (boven de 70) met mogelijk andere gezondheidsproblemen.

Soms kiezen mannen voor deze optie omdat de mogelijke nevenwerkingen van een behandeling, zoals impotentie, voor hen niet opwegen tegen de voordelen van die behandeling. De arts zal in deze gevallen geregelde controles adviseren (met een klinisch onderzoek, PSA-onderzoek en eventueel nieuwe transrectale biopsies), om na te gaan wanneer een eventuele behandeling noodzakelijk wordt. In dat geval zijn chirurgie, radiotherapie en hormoontherapie mogelijke behandelingen.

 

Forum

incontinentie en impotentie

Er is voor de patiënten uit het Leuvense - Vlaams Brabant een Facebook groep waar lotgenoten hun verhaal kunnen doen, raad kunnen geven aan of krijgen van lotgenoten met hetzelfde probleem die voorkomen na de prostaatbehandeling: incontinentie en impotentie. We bestaan nog maar van het najaar 2019. We hebben in januari 2020 een eerste samenkomst gehad, waar de aanwezige duidelijk hebben van "genoten" en spijtig genoeg is door de corona de vergadering in het voorjaar uitgesteld..

zoek in Facebook naar  https://www.facebook.com/groups/prostaatkanker/

Deze groep is in eerste plaats bedoeld voor behandelde

Re: lotgenoten met agresieve uitgezaaide prostaatkanker

Beste Levar ,

Fantastisch hoe je het opneemt positief denken is zeker een must maar soms loopt de emmer toch wel eens over zeker ?
Als ik het goed lees heb je nog nooit chemo gehad en kan je het behelpen met medicatie ?
Zelf zit ik wel niet in hetzelfde schuitje ben gewoon 2,5 jaar geleden geopereerd geweest aan de prostaat maar er waren geen uitzaaiingen en de PSA is tot op heden telkens nog goed maar het wel telkens stressen als ik bloed moet laten nemen ene keer per jaar .
Lees wel alle berichten van de lotgenoten en chapeau  voor mensen zoals jij want ik zou sneller de moed laten zakken .
Hou je goed