Behandeling van nierkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

De belangrijkste behandeling van nierkanker is de nier helemaal of gedeeltelijk wegnemen (chirurgie). Als de tumor helemaal weggesneden is, is dat de enige behandeling. Voor meer gevorderde tumoren wordt daarnaast ook doelgerichte therapie of bestraling (radiotherapie) toegepast.

Als de ziekte beperkt bleef tot de nier en niet uitgezaaid is, stelt je arts wellicht een curatieve behandeling voor. Die is bedoeld om je te genezen.

Is de ziekte niet meer te genezen, dan is er toch nog therapie mogelijk. Die palliatieve behandeling dient om de ziekte zover mogelijk terug te dringen, zolang mogelijk onder controle te houden, en je overlevingskansen en je levenskwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 03/04/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op