Doelgerichte therapie bij nierkanker

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen. Het is een mogelijke behandeling bij nierkanker.

Bij gevorderde nierkanker krijg je soms angiogeneseremmers. Dat zijn medicijnen die de vorming van bloedvaten in en rond de tumor tegengaan, waardoor de tumor niet meer kan groeien en afsterft. Die behandelingen zijn dikwijls ook in pilvorm beschikbaar. Voorbeelden van angiogeneseremmers bij nierkanker zijn sunitinib (merknaam Sutent), pazopanib (Votrient), sorafenib (Nexavar) en axitinib (Inlyta).

Celcyclus-remmende medicijnen (ook celcyclus-remmers genoemd) zijn een andere soort doelgerichte medicijnen die je soms toegediend krijgt bij gevorderde nierkanker. Celcyclus-remmende medicijnen gaan de deling van kankercellen tegen. Dat vertraagt de groei en verspreiding van de nierkankercellen. Voorbeelden van celcyclus-remmende medicijnen bij nierkanker zijn everolimus (merknaam Afinitor) en temsirolimus (Torisel).

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

Mogelijke bijwerkingen van angiogeneseremmers zijn onder andere hoge bloeddruk, mondontsteking, smaakstoornissen, diarree, huidproblemen en ontregeling van de schildklier.

De werking van celcyclus-remmende medicijnen beperkt zich tot de kankercellen, waardoor de gezonde cellen grotendeels gespaard blijven. Die behandeling heeft daardoor minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld gewone chemotherapie en angiogeneseremmers.

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey en prof. dr. Hendrik Van Poppel
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op