Behandeling van neuro-endocriene neoplasie (NEN)

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze een NEN het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in een multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts krijgt daarvan het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden de artsen vooral rekening met het stadium van de kanker, met de groeisnelheid en plaats van de tumor en met jouw conditie en leeftijd. In overleg met jou stelt de arts dan een behandeling voor. 

Neuro-endocriene tumoren zijn meestal traaggroeiende tumoren. Globaal genomen reageren ze goed op de beschikbare behandelingen, waardoor de meeste patiënten lange tijd kunnen overleven. Neuro-endocriene carcinomen zijn daarentegen vaak snelgroeiend en daardoor moeilijker te behandelen. 

Behandelopties voor NEN

Een NEN is op verschillende manieren te behandelen: 

 • Als een neuro-endocriene tumor niet te groot is of te verspreid zit, wordt hij meestal geopereerd. Chirurgie (een operatie) wordt ook toegepast voor een uitgezaaide neuro-endocriene tumor.  
 • Sommige kleine neuro-endocriene tumoren in de maag of de dikke darm kunnen via een endoscopie verwijderd worden. 
 • Voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een operatie, wordt er meestal gebruikgemaakt van hormoontherapie, doelgerichte therapie of een radioactief gemerkt hormoon, ook PRRT genoemd (peptide receptor radionuclide-therapie). 
 • Een neuro-endocriene tumor die zich in de pancreas bevindt, kan behandeld worden met chemotherapie
 • Als de ziekte zich beperkt tot de lever, is een lokale behandeling mogelijk. Die kan bestaan uit radiofrequentie-ablatie (RFA) , chemo-embolisatie of radio-embolisatie. 
  - Radiofrequentie-ablatie is een ingreep waarbij de arts de tumor aanprikt met een naald. De naald wordt verhit en vernietigt de kankercellen. - Bij chemo-embolisatie wordt chemotherapie rechtstreeks in de bloedvaten van de tumor toegediend. 
  - Radio-embolisatie is een behandeling met medicatie die radioactief gemaakt is. Die medicatie wordt rechtstreeks in de bloedvaten van de tumor toegediend en bestraalt de tumoren dus van binnenuit. 
 • Heel soms kan een levertransplantatie overwogen worden voor patiënten met enkel ziekte ter hoogte van de lever. 
 • Bij neuro-endocriene carcinomen wordt onmiddellijk chemotherapie voorgeschreven.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 02/10/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Timon Vandamme
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op