Levertransplantatie

Bij een tumor die kleiner is dan 5 cm of als er minder dan drie tumoren zijn die elk kleiner zijn dan 3 cm, kan bij leverkanker een levertransplantatie overwogen worden, maar dat kan niet altijd. Het aantal donorlevers is beperkt, de patiënt moet een goede conditie hebben en de kans moet groot zijn dat de ziekte niet terugkeert na de transplantatie.

Zijn de letsels groter of talrijker, dan kan, in heel geselecteerde gevallen, door bijkomende behandelingen de grootte van het letsel en het aantal letsels verminderd worden (tot één tumor kleiner dan 5 cm of drie elk kleiner dan 3 cm), en de optie transplantatie haalbaar worden.

Bij een levertransplantatie verwijdert de chirurg de hele lever en vervangt die door een donorlever.

Complicaties en risico’s

Een levertransplantatie is een ingrijpende operatie en houdt het risico op ernstige complicaties in. Dat zijn onder andere infecties en problemen met de galwegen. Daarnaast blijft er bij een transplantatie altijd het risico dat je eigen lichaam de donorlever afstoot. Om dat te voorkomen, moet je je hele leven medicijnen blijven nemen. Daar zijn ook risico’s aan verbonden zoals problemen met de nieren en infecties.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Alain Bols , prof. dr. Hans Van Vlierberghe en prof. dr. Chris Verslype
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op