Wat is multipel myeloom?

Multipel myeloom of de ziekte van Kahler is een vorm van beenmergkanker waarbij plasmacellen ongecontroleerd beginnen te groeien in het beenmerg. Het beenmerg is een weke substantie in het binnenste van onze beenderen zit (vooral in wervels, ribben, bekken en borstbeen). Het maakt rode bloedcellen aan, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Er zijn verschillende soorten witte bloedcellen. Onder andere de plasmacellen. Als dat kankercellen worden, heb je multipel myeloom.

De normale functie van de plasmacel is de productie van antistoffen (eiwitten die het lichaam verdedigen tegen infecties). Als zo’n plasmacel een kankercel wordt, produceert ze meestal een abnormaal eiwit dat te zien is in het bloed of de urine.

De normale beenmergcellen worden na verloop van tijd overwoekerd door de plasmacellen. Daardoor kunnen bloedarmoede (door te weinig rode bloedcellen), infectiegevaar en zeldzaam neiging tot bloedingen (door te weinig bloedplaatjes) ontstaan. De woekerende cellen tasten ook het normale botweefsel aan, waardoor er zwakke plekken in het skelet ontstaan. Die veroorzaken het belangrijkste symptoom van de ziekte, namelijk botpijn, en zijn meestal goed te zien op röntgenopnamen of scanbeelden.

Cijfers multipel myeloom

icoon landkaart België

995

gevallen in België in 2021
Icoon man geel

Iets meer mannen

dan vrouwen (569 vs 426)
Icoon ouderen paars

Vooral bij

60-plussers

Kun je multipel myeloom voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Michel Delforge en Anneleen Vanhellemont, verpleegkundig specialist hematologie
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op