Steun en advies bij mantelzorg

Zorgen voor een ander – je doet het gewoon. Maar hoe houd je het vol? Waar worstel je het meest mee in je zorg? Wissel ervaringen uit of lees hoe andere mensen die voor iemand zorgen, zich staande houden. Want ‘delen is helen’ zoals de community #ikmantelzorger het schrijft.

Informatie over mantelzorg

Alle informatie over mantelzorg vind je op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Daar staat alle actuele kennis en informatie samen, onder andere over over het aanbod van activiteiten voor mantelzorgers in Vlaanderen, de mantelzorgverenigingen, informatie over premies, thuiszorg, hulpmiddelen, de combinatie mantelzorg en werken. Je vindt er zowel informatie voor mantelzorgers, zorgverleners als werkgevers.

Coach voor mantelzorgers

Als je voor iemand zorgt, start dat vaak met iets kleins. Maar voor je het goed en wel beseft, neemt de zorg je volledige agenda over. Hoe maak je dat het draaglijk blijft? Spreek daarom eens af met een mantelzorgcoach. Mantelzorgcoaches zijn (of waren) zelf ook mantelzorger, en ze hebben een speciale opleiding gevolgd om jou hierin te ondersteunen.

Iedereen heeft recht op (maximaal) vier gratis sessies met een mantelzorgcoach. Je hoeft geen lid te zijn van Samana of CM.

Hoe aanvragen?

Duowerking: je eigen vrijwilliger

Als je zorgt voor een zieke, dan is het vaak moeilijk om een goede balans te vinden tussen zorgen en je eigen sociale leven onderhouden. 

Wil je meer contact met anderen? Of zoek je iemand om leuke dingen mee te doen? Schrijf je in voor de Duowerking van Samana. Samana brengt je dan in contact met een vrijwilliger van jouw regio, met gedeelde interesses enz. De duowerking is er voor mantelzorgers, maar ook voor chronisch zieken of zorgbehoevenden die meer contact willen.

Hoe aanvragen?

Online ervaringen delen

  • Forum van het Netwerk voor mantelzorgers: lees en praat met andere naasten die voor iemand zorgen. 
  • Ikmantelzorger?
    Luister (online) naar specialisten; deel ervaringen en zorgen, want “Delen is helen. Zien dat anderen voor dezelfde dilemma’s staan, hetzelfde pad bewandelen, dat lucht op”. Voor alle mantelzorgers.
    facebook.com/ikmantelzorger
  • ZoJong!: voor jonge mantelzorgers
  • Lees en praat in de community met andere naasten die voor iemand zorgen. Specifiek over kanker.
inloophuis babbel naasten patiënten

Activiteiten en bijeenkomsten

Bekijk activiteiten voor wie zorgt voor iemand met kanker. Zo worden er met de steun van Kom op tegen Kanker in een aantal regio's mantelzorgcafés georganiseerd.

Hulplijnen

Aan de Mantelzorgtelefoon kun je terecht met grote en kleine problemen die je als mantelzorger hebt. Voor een luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek en voor informatie over kanker kun je terecht bij de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.

  • Bekijk de gegevens van deze en andere hulplijnen.

Advies en informatie

Verhalen van mantelzorgers

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op