Kanker vroeg opsporen

Kanker vroeg opsporen betekent dat bij gezonde mensen zonder klachten kanker in een vroeg stadium of voorlopers van kanker worden opgespoord. Voor sommige kankers wordt er door de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek georganiseerd, waarbij systematisch bepaalde doelgroepen worden uitgenodigd om gratis een onderzoek ter opsporing van kanker te ondergaan. Dat is het geval voor borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker.

Het doel van vroege opsporing (ook wel screening genoemd) is een bestaande kanker vroeg te vinden, nog voor er symptomen zijn. Op die manier is een vroege behandeling mogelijk waardoor de overlevingskansen vaak groter zijn en de levenskwaliteit beter. 

Een bevolkingsonderzoek is een systematische screening in (een deel van) de bevolking dat door de Vlaamse overheid gratis wordt georganiseerd. Niet voor elke soort kanker is er een bevolkingsonderzoek. Er zijn verschillende voorwaarden vooraleer een screening als een bevolkingsonderzoek kan worden georganiseerd, zoals:

  • er moet een goede test zijn die de kanker kan opsporen
  • er moet een behandeling mogelijk zijn die iemand meer kans geeft om te overleven wanneer de kanker vroeger wordt opgespoord 
  • op populatieniveau moeten de voordelen opwegen tegen de nadelen
  • het uitvoeren van een bevolkingsonderzoek moet kosteneffectief zijn

Maak een geïnformeerde keuze

Als individu heb je altijd de vrije keuze om wel of niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, want deelname heeft zowel voor- als nadelen. Informeer je en beslis zelf of je je laat testen of niet.

Momenteel organiseert de Vlaamse overheid bevolkingsonderzoeken voor drie types kanker:

Andere types kanker

Voor sommige kankers is vroege opsporing mogelijk, maar wordt er (op dit moment) geen bevolkingsonderzoek georganiseerd. Op populatieniveau wegen de voordelen namelijk niet op tegen de nadelen en/of systematische screening is niet kosteneffectief.

Lees meer over vroegopsporing bij:

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op