Onderzoeken en diagnose van huidkanker (melanoom)

Als je met een huidaandoening bij je huisarts komt, zal die de ernst van de verandering in de huid beoordelen en je als dat nodig is doorverwijzen naar een huidarts (dermatoloog) of een chirurg. De huidarts bekijkt de pigmentvlek met een dermatoscoop. Dat is een klein apparaat, te vergelijken met een vergrootglas, waarmee pigmentvlekken veel beter geanalyseerd kunnen worden dan met het blote oog.

Vermoedt de specialist een melanoom, dan zal hij dat weghalen onder plaatselijke verdoving. Het weefsel wordt daarna in het laboratorium onderzocht op kankercellen. Uit dat onderzoek blijkt of het al dan niet om een kwaadaardige tumor gaat, en welk type huidkanker het is. Als het een melanoom is, kijken ze ook na hoe dik de tumor is. Hoe dieper een melanoom groeit, hoe groter het risico op uitzaaiingen.

Als de diagnose melanoom valt, gebeurt er eerst een grondig klinisch onderzoek van de hele huid en de aangrenzende lymfeklieren. Afhankelijk van de dikte van het melanoom en andere kenmerken volgen eventueel nog andere onderzoeken: een echografie van de lymfeklieren en de lever en een longfoto. Soms worden ook scans genomen: een CT-scan, een MR-scan en/of een PET-CT-scan.

Met DNA-onderzoek of moleculair onderzoek kan de arts veranderingen ontdekken in het DNA van kankercellen. Die veranderingen of ‘mutaties’ zitten niet in het DNA van gezonde cellen. Ze opsporen is belangrijk om te kunnen kiezen voor de best mogelijke behandeling.

Stadia van huidkanker (melanoom)

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit: van I (beginstadium) tot IV (vergevorderd stadium). In de stadia I en II zijn er geen uitzaaiingen. In stadium III zijn er uitzaaiingen naar aangrenzende lymfeklieren of onderhuids weefsel tussen het oorspronkelijke melanoom en de aangrenzende lymfeklieren via de lymfebanen. In stadium IV zijn er uitzaaiingen via de bloedbaan naar verder gelegen weefsels.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 31/05/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op