Behandeling van huidkanker (melanoom)

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

De belangrijkste behandeling van een melanoom in een vroeg stadium is een operatie (chirurgie). Of een aanvullende behandeling nodig is en welke behandeling je krijgt, hangt af van de plaats, dikte en grootte van de tumor, eventuele uitzaaiingen en je algemene gezondheidstoestand.

Is een melanoom al uitgezaaid bij de diagnose? Dan wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk gekozen voor een behandeling met medicijnen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immunotherapie of doelgerichte therapie zijn. Bij een uitgezaaid melanoom lopen er daarnaast ook onderzoeken naar de doeltreffendheid van dendritische celtherapie.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/10/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op