Hormoontherapie bij prostaatkanker

De bedoeling van hormoontherapie is om de werking van het mannelijke hormoon (testosteron), dat prostaatkanker kan helpen groeien, te verminderen. Dat kan door het testosteron weg te nemen of door de werking ervan te blokkeren. 

Hormonale therapie kan worden gebruikt in de volgende gevallen:

  • als aanvulling op een bestralingsbehandeling of een operatie bij mannen met een verhoogd risico op herval
  • als eerste behandeling bij patiënten die geen operatie of bestraling kunnen ondergaan (omdat ze bijvoorbeeld andere ernstige gezondheidsproblemen hebben) of die niet genezen kunnen worden met een operatie of bestraling omdat de kanker uitgezaaid is
  • als een eerste behandeling (operatie of bestraling) niet succesvol was of als de kanker terugkomt

Hormoontherapie wordt gegeven in de vorm van inspuitingen of in pilvorm. Het kan de tumor verkleinen of trager doen groeien, maar geneest de kanker niet.

Bijwerkingen

De nevenwerkingen zijn afhankelijk van het soort hormoonbehandeling. Zijn mogelijk: een verminderd libido (zin in seks), impotentie, algemene moeheid, plotse warmteopwellingen, een kleine gewichtstoename, het opzwellen van de borsten en pijnlijke tepels.

Forum

Re: Info-avond rond prostaatkanker 14 november 2019

Dag Rudi,

Ik weet niet of het aan de locatie ligt hoor  ;)? Er is sinds augustus veel aandacht aan deze info-avond gegeven door de urologen zelf, verplegend personeel, op de schermen in de wachtruimtes door 5 bekende Antwerpse ziekenhuizen... KomOpTegenKanker heeft hier reclame rond gemaakt,...
Prostaatkanker blijft toch een beetje in de taboesfeer bij mannen. (en ik begrijp dit ook wel)

Een maand geleden is op deze locatie (met veel minder aandacht voor de avond) een infomoment rond borstkanker geweest. Er waren toen 50 (ex)kankerpatiënten komen opdagen.
Vrouwen gaan hier anders mee om als wij denk ik.

Re: Info-avond rond prostaatkanker 14 november 2019

Brasschaat is nu ook niet bepaald makkelijk te bereiken vanuit het binnenland ( Limburg ) zou zoiets niet beter doorgaan waar iedereen ook met het openbaar vervoer geraakt .
Ergens in het centrum van bv Antwerpen of andere stad .

Groeten,Rudi