Hormoontherapie bij prostaatkanker

De bedoeling van hormoontherapie is om de werking van het mannelijke hormoon (testosteron), dat prostaatkanker kan helpen groeien, te verminderen. Dat kan door het testosteron weg te nemen of door de werking ervan te blokkeren. 

Hormonale therapie kan worden gebruikt in de volgende gevallen:

  • als aanvulling op een bestralingsbehandeling of een operatie bij mannen met een verhoogd risico op herval
  • als eerste behandeling bij patiënten die geen operatie of bestraling kunnen ondergaan (omdat ze bijvoorbeeld andere ernstige gezondheidsproblemen hebben) of die niet genezen kunnen worden met een operatie of bestraling omdat de kanker uitgezaaid is
  • als een eerste behandeling (operatie of bestraling) niet succesvol was of als de kanker terugkomt

Hormoontherapie wordt gegeven in de vorm van inspuitingen of in pilvorm. Het kan de tumor verkleinen of trager doen groeien, maar geneest de kanker niet.

Bijwerkingen

De nevenwerkingen zijn afhankelijk van het soort hormoonbehandeling. Zijn mogelijk: een verminderd libido (zin in seks), impotentie, algemene moeheid, plotse warmteopwellingen, een kleine gewichtstoename, het opzwellen van de borsten en pijnlijke tepels.

Forum

Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....

Heeft er van jullie iemand soms een tip wat er te doen valt tegen de vapeurs/opvliegers??? Bij de vorige hormonenkuur ( weet de naam niet meer) had ik er ook wel maar nu zijn ze veel heftiger, bijna elke nacht wordt ik een keer of 5 wakker dat het dan zo warm is en overdag ook.
Blijven die vapeurs/opvliegers zo opkomen of verminderen ze na een tijdje als je lichaam zich misschien eerst nog moet aanpassen aan de hormonen?

Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....

Op 18/10 moet ik terug naar de uroloog voor mijn volgende spuit, een weekje ervoor moet ik dan bloed laten trekken en we zijn wel benieuwd hoe de waarden dan zullen zijn. Ook weten we nu niet of het blijvend is om de 3 maand die spuit of indien de PSA waarde goed is er een pauze tussenkomt.

We hebben een paar weken geleden ook vernomen dat een buurman ook prostaatkanker heeft, maar redelijk al uitgezaaid op zijn buikvlies. Opereren doen ze niet (volgens de arts is hij al te oud) dan was er gezegd om te bestralen maar omdat het te breed uitgezaaid is gaan ze heel binnenkort beginnen met chemo. Hij heeft ondertussen ook al Zoladex