Hormoontherapie bij prostaatkanker

De bedoeling van hormoontherapie is om de werking van het mannelijke hormoon (testosteron), dat prostaatkanker kan helpen groeien, te verminderen. Dat kan door het testosteron weg te nemen of door de werking ervan te blokkeren. 

Hormonale therapie kan worden gebruikt in de volgende gevallen:

  • als aanvulling op een bestralingsbehandeling of een operatie bij mannen met een verhoogd risico op herval
  • als eerste behandeling bij patiënten die geen operatie of bestraling kunnen ondergaan (omdat ze bijvoorbeeld andere ernstige gezondheidsproblemen hebben) of die niet genezen kunnen worden met een operatie of bestraling omdat de kanker uitgezaaid is
  • als een eerste behandeling (operatie of bestraling) niet succesvol was of als de kanker terugkomt

Hormoontherapie wordt gegeven in de vorm van inspuitingen of in pilvorm. Het kan de tumor verkleinen of trager doen groeien, maar geneest de kanker niet.

Bijwerkingen

De nevenwerkingen zijn afhankelijk van het soort hormoonbehandeling. Zijn mogelijk: een verminderd libido (zin in seks), impotentie, algemene moeheid, plotse warmteopwellingen, een kleine gewichtstoename, het opzwellen van de borsten en pijnlijke tepels.

Forum

Re: prostaatkanker op 45 jaar

Beste lotgenoten,

misschien nog eens even een kleine update... gisteren op controle geweest en psa nog steeds onder de 0.01  ;)

Het geeft rust om op deze manier de urologe te bezoeken. (het is héél lang anders geweest  :( )

groeten,
Manu

Re: Diagnose prostaatkanker aan 39 jaar???

beste lotgenoot,ik denk niet dat je je veel zorgen moet maken momenteel,je psa is heel laag,ik heb reeds 7 jaar uitgezaaide kanker en dank zij 3 maandelijkse hormonenbehandeling blijft mijn psa nog steeds relatief goed laatste was 0.12,gezien je nog zo jong bent kan je nog helemaal genezen,is je prostaat verwijderd of gaat het nog gebeuren mss,ik wens je het beste en als je vragen hebt stel ze gerust,groeten yvan