Wat is hodgkinlymfoom?

Een hodgkinlymfoom is een kanker die begint in het lymfestelsel. Dat is een complex systeem in ons lichaam — vergelijkbaar met het bloedstelsel — dat bestaat uit lymfeweefsel en lymfeklieren die verbonden zijn door lymfevaten. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in de afweer tegen ziekteverwekkers.

Door de lymfevaten stroomt lymfe, een vloeistof waarin lymfocyten zitten. Dat zijn witte bloedcellen die infecties tegengaan. Ze ontstaan in het beenmerg uit de stamcellen. Als de lymfocyten zich abnormaal gaan ontwikkelen en ongecontroleerd beginnen te woekeren, spreken we van lymfeklierkanker of lymfoom.

Andere soorten kanker, borstkanker of longkanker bijvoorbeeld, kunnen via het lymfeweefsel uitzaaiingen geven in andere organen. Die uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn geen lymfomen. Lymfomen ontstaan echt uit de cellen van het lymfeweefsel, en ze kunnen zich via de lymfevaten en het bloed ook door het hele lichaam verspreiden.

Soorten lymfomen

Er zijn twee grote soorten kwaadaardige lymfomen: hodgkinlymfoom (genoemd naar dokter Hodgkin, die de ziekte in de 19e eeuw voor het eerst beschreef) en non-hodgkinlymfomen. Ongeveer 30 procent van de lymfomen is hodgkinlymfoom, 70 procent is non-hodgkin. Hier gaat het alleen over hodgkinlymfoom.

Cijfers over hodgkinlymfoom

icoon landkaart België

343

gevallen in België in 2021
icoon jongeren geel

Vooral bij

jonge mensen tussen 15 en 45 jaar
Icoon ouderen paars

Ook bij

65-plussers

Kun je hodgkinlymfoom voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Eva Steel, dr. Jan Van Droogenbroeck en prof. dr. Gregor Verhoef
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op