Onderzoeken en diagnose van galwegkanker

Heb je symptomen die mogelijk veroorzaakt worden door galwegkanker? Ga dan naar je huisarts. Die zal je vragen naar je klachten en je onderzoeken. Afhankelijk van je klachten zal je huisarts bloed laten onderzoeken en mogelijk een echografie van de buik laten maken.

Vermoedt je huisarts dat je een afwijking hebt aan de galwegen? Of vindt hij de oorzaak van je klachten niet? Dan verwijst hij je door naar een internist (een arts die gespecialiseerd is in de interne organen), een maag-darm-leverarts (een arts die gespecialiseerd is in het maag-darmstelsel, ook maag-darm-leverspecialist of gastro-enteroloog genoemd) of een hepatoloog (een arts die gespecialiseerd is in de lever, de galblaas en de galwegen).

Ook de specialist zal je vragen naar je klachten en je lichamelijk onderzoeken. Daarna kunnen er nog andere onderzoeken volgen: een echografie van de bovenbuik, een CT-scan, een MR-scan, een echo-endoscopie (een combinatie van een endoscopie en een echografie, waarbij de arts via de mond een buigzaam slangetje voorbij de slokdarm en maag tot in de twaalfvingerige darm brengt en vanuit de maag met geluidsgolven een beeld van de galwegen maakt) en/of een DNA-onderzoek of moleculair onderzoek.

Bij galwegkanker of een vermoeden van galwegkanker kan nog een cholangiografie volgen, dat is een röntgenonderzoek van de galwegen. Er zijn verschillende soorten cholangiografieën: ERCP, MRCP en PTC.

Stadia van galwegkanker

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit. De artsen houden rekening met de plaats en grootte van de tumor, of en hoever de tumor doorgroeide in het weefsel eromheen en of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren en/of organen ergens anders in het lichaam.

Bij galwegkanker zijn er vier stadia: van I (beginstadium) tot en met IV (vergevorderd stadium).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karen Geboes
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op