Kan kanker opgespoord worden in het bloed?

Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.

Het belangrijkste onderzoek om zeker te zijn of iemand al dan niet kanker heeft, is een biopsie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) de arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.

Als je arts op basis van de resultaten van bepaalde follow-uptests vermoedt dat de kanker terug is, of als je bepaalde tekens en symptomen hebt, zal hij opnieuw meerdere onderzoeken laten uitvoeren (beeldvorming, bloedonderzoeken, soms een biopsie). Ook om uitzaaiingen vast te stellen, volstaat een bloedonderzoek alleen dus niet.

Wat vertellen bloedtesten dan wel?

Ze geven artsen een aanwijzing over wat er in je lichaam gebeurt en hoe goed je organen werken. Een abnormale waarde van een bepaalde stof kan een teken zijn van een ziekte of de terugkeer van een ziekte. De resultaten van een leverfunctietest zijn bijvoorbeeld vaak abnormaal als een kanker zich heeft verspreid naar de lever. Het is helaas niet omdat er in het bloed niets abnormaals te zien is, dat kanker of een uitzaaiing van kanker uitgesloten kan worden.

Er gebeurt op dit moment wel heel wat onderzoek naar de mogelijkheid om bestaande kankers op te volgen via bloedonderzoek en om bepaalde kankers op te sporen in het bloed.

Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op