Radiotherapie bij een wekedelentumor

Voor of na de operatie van een wekedelentumor kun je radiotherapie krijgen, al dan niet in combinatie met chemotherapie.

Bij sommige patiënten met een wekedelensarcoom is bestraling de enige toegepaste behandeling. Die is niet meer gericht op genezen maar bedoeld om klachten te verhelpen of te verminderen. Dat heet een palliatieve behandeling.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen. De radiotherapeut-oncoloog bestraalt de tumor of de plaats waar de tumor zat en het omringende weefsel. Dat kan met stralenbundels uit een machine buiten je lichaam, of met materiaal dat rechtstreeks in je lichaam zelf bestraalt. Bij wekedelensarcomen gebeurt dat meestal uitwendig. Als de tumor in de prostaat, de baarmoeder of het gezicht zit, kan het zijn dat hij inwendig bestraald wordt (brachytherapie).

De duur van de bestraling, de dosis en het aantal bestralingen hangen vooral af van het type tumor en de uitgebreidheid van de ziekte. De bestralingen op zich zijn pijnloos en meestal is geen ziekenhuisopname nodig.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog stelt de dosis en het bestralingsveld zo in dat gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk gespaard blijven. Toch moet je rekening houden met mogelijke neveneffecten. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Zo kan je huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vaak voelen mensen zich moe tijdens en na radiotherapie. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 31/05/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Patrick Schöffski en dr. Mia Slabbaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op