Radiotherapie bij teelbalkanker

Bestraling kan bij teelbalkanker als aanvulling op de operatie. Het doel van die behandeling is het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt. Dat heet adjuvante bestraling. 

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen. De radiotherapeut-oncoloog bestraalt de tumor of de plaats waar de tumor zat en het omringende weefsel. Dat kan met stralenbundels uit een machine buiten je lichaam, of met materiaal dat rechtstreeks in je lichaam zelf bestraalt. Bij teelbalkanker wordt er uitwendig bestraald ter hoogte van de bovenbuik.

De duur van de bestraling, de dosis en het aantal bestralingen verschillen. De bestralingen op zich zijn pijnloos en meestal is geen ziekenhuisopname nodig.

Bijwerkingen en risico’s

De radiotherapeut-oncoloog stelt de dosis en het bestralingsveld zo in dat gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk gespaard blijven. Toch moet je rekening houden met mogelijke neveneffecten. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Zo kan je huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vaak voelen mensen zich moe tijdens en na radiotherapie. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

De bestraling kan zaadcellen beschadigen in de nog aanwezige teelbal. Daardoor kun je minder vruchtbaar worden. Dat kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Heb je een (toekomstige) kinderwens? Bespreek dat vóór de behandeling start met je behandelend arts. Je kunt ervoor kiezen om sperma te laten invriezen.  

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/12/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op