Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker ontstaat doordat cellen zich in de schildklier ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. 

De schildklier (thyroïd) is een vlindervormig orgaan vooraan in de hals, voor de luchtpijp en net onder de adamsappel. Het behoort tot het endocriene systeem of het systeem van hormoonuitscheidende organen. Vlak bij de schildklier liggen de stembandzenuwen. Die zorgen dat de stembanden bewegen: dat is nodig om te ademen, spreken en slikken.

De schildklier bestaat uit twee kwabben aan de twee kanten van het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier bijschildklieren. Die zorgen mee voor een gezond calciumniveau in het lichaam.

Er is sprake van schildklierkanker als er in de schildklier een kwaadaardig gezwel ontstaat. Heel uitzonderlijk ontstaat de tumor in een van de bijschildklieren. Dat heet dan bijschildklierkanker.

Medische tekening schildklier

1. rechterkwab | 2. linkerkwab | 3. istmus | 4. luchtpijp
Bron: National Cancer Institute (VSt)

Soorten schildklierkanker

Er zijn vier belangrijke vormen van schildklierkanker: papillair, folliculair, medullair en anaplastisch.

  • Papillaire schildklierkanker komt het meest voor (ongeveer vier op de vijf van de schildklierkankerdiagnoses) en ontstaat in de follikelcellen of folliculaire cellen. Die cellen maken het schildklierhormoon thyroxine. De kankercellen groeien traag. Soms zaaien ze uit naar lymfeklieren in de nek.
  • Ook folliculaire schildklierkanker (ongeveer één op de tien van de schildklierkankerdiagnoses) ontstaat in de follikelcellen. Die vorm kan uitzaaien naar andere organen zoals de longen of de botten.
  • Medullaire schildklierkanker ontstaat in de C-cellen. Die regelen onder andere het kalkgehalte (calciumgehalte) in het bloed en de botten. Die vorm kan uitzaaien naar onder andere de lymfeklieren, de longen en de lever.
  • De zeldzaamste vorm van schildklierkanker is anaplastische schildklierkanker. Die ontstaat in de folliculaire cellen. In tegenstelling tot papillaire en folliculaire schildklierkanker heeft die kanker de neiging om heel snel te groeien en zich te verspreiden.

Cijfers over schildklierkanker

icoon landkaart België

1070

gevallen in België in 2021
icoon vrouw roze

Veel meer vrouwen

dan mannen (761 vs 309)

Kun je schildklierkanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Youri Taes, dr. Paul Van Crombrugge en dr. Sam Van Slycke
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op