Onderzoeken en diagnose van schildklierkanker

De arts start met een lichamelijk onderzoek: aan de hals voelen om de grootte en de stevigheid van de schildklier te evalueren en te controleren op knobbeltjes en vergrote lymfeklieren in de hals opsporen. 

Als de arts bij het lichamelijk onderzoek een knobbel voelt, volgen een echografie en een bloedonderzoek. Op basis van die onderzoeken kan de arts ook andere aandoeningen van de schildklier uitsluiten of aantonen.

Het belangrijkste onderzoek om vast te stellen of de knobbel wel of geen kanker is, is een punctie: met een heel dunne naald zuigt de arts dan cellen op uit de knobbel. Het laboratorium onderzoekt daarna of daar kwaadaardige cellen tussen zitten. Met die methode kan ook onderzocht worden of er in de lymfeklieren in de omgeving van de schildklier kwaadaardige cellen zitten.

Als er in de knobbel kwaadaardige cellen zitten, kunnen soms nog andere onderzoeken volgen om te controleren of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren of andere organen in het lichaam: een schildklierscan of schildklierscintigrafie (die, na toediening van een licht radioactieve stof, een foto maakt van de schildklier), een CT-scan, een MR-scan en een PET-CT-scan.

Niet elk onderzoek is altijd nodig. De soort schildklierkanker en de uitgebreidheid van de ziekte bepalen mee welke onderzoeken in jouw situatie aangewezen zijn.

Stadia van schildklierkanker

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit. De artsen houden rekening met de grootte van de tumor, de eventuele doorgroei van de tumor in het omringende weefsel en uitzaaiingen in de lymfeklieren of organen elders in het lichaam.

Bij schildklierkanker zijn er vier stadia: van I (beginstadium) tot IV (vergevorderd stadium).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Youri Taes en dr. Sam Van Slycke
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op