Behandeling van maagkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

De meest toegepaste behandelingen van maagkanker zijn chirurgie (een operatie), chemotherapie (een behandeling met medicijnen) of radiotherapie (bestralingen). Je arts stelt meestal een combinatie van behandelingen voor, afhankelijk van de aard en de locatie van de tumor, de uitgebreidheid van de ziekte en je algemene gezondheidstoestand.

Als de ziekte beperkt bleef tot de maag zelf, stelt de specialist wellicht een curatieve behandeling voor. Die is bedoeld om je te genezen. Als de ziekte niet meer helemaal te genezen is, is er toch nog een behandeling mogelijk. Dat is een palliatieve of niet-curatieve behandeling. Die dient om de ziekte zolang mogelijk onder controle te houden, en om je overlevingskansen en je levenskwaliteit te verbeteren.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karin Haustermans en prof. dr. Marc Peeters
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op