Doelgerichte therapie bij maagkanker

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen. Het is een mogelijke behandeling bij maagkanker.

Een voorbeeld van zo’n doelgericht geneesmiddel is trastuzumab (merknaam Herceptin). Trastuzumab wordt toegediend aan patiënten met uitgezaaide maagkanker die grote hoeveelheden van het eiwit HER2 aanmaakt. Bij die patiënten wordt de behandeling met trastuzumab gecombineerd met chemotherapie. Die combinatiebehandeling heeft een gunstig effect op de overleving van de patiënten.

Er zijn ook doelgerichte medicijnen die de bloedvoorziening (angiogenese) van de tumor beïnvloeden: angiogeneseremmers. Die gaan de vorming van bloedvaten in en rond de tumor tegen, waardoor de tumor niet meer kan groeien en afsterft. Een voorbeeld van zo’n angiogeneseremmer is ramucirumab (merknaam Cyramza). Ramucirumab wordt toegediend aan patiënten met uitgezaaide maagkanker bij wie een operatie en/of chemotherapie niet volstonden om de kankercelgroei te stoppen. Ramucirumab kan zowel alleen als in combinatie met chemotherapie gegeven worden.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

De bijwerkingen van trastuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte.

De vaakst waargenomen bijwerkingen van ramucirumab zijn een tekort aan bloedplaatjes, een tekort aan witte bloedcellen, hoge bloeddruk, bloedingen, diarree, hartproblemen, oedeem (een opeenhoping van water en afvalproducten net onder de huid), buikpijn, krachtvermindering en vermoeidheid

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karin Haustermans en prof. dr. Marc Peeters
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op