Chirurgie bij maagkanker

Opereren is de belangrijkste behandeling voor de meeste maagkankers. Als de kanker vroeg ontdekt wordt, kan chirurgie volstaan als behandeling.

De chirurgische ingrepen voor maagkanker zijn complex en riskant. Je overlevingskansen zijn beduidend beter in een ‘ervaren’ ziekenhuis. Het is daarom aan te raden om een ziekenhuis en een chirurg te vinden die veel ervaring hebben met die operaties. Vraag de chirurg of de behandelend arts hoe vaak de ingreep in je ziekenhuis gebeurt.

Meestal wordt een deel van de maag verwijderd (dat heet een gedeeltelijke gastrectomie) of de hele maag (totale gastrectomie). Dan worden vaak ook de lymfeklieren in de buurt van de maag mee weggenomen, en afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor ook andere organen rond de maag, bijvoorbeeld het onderste deel van de slokdarm, het bovenste deel van de dunne darm, de milt of een stuk van de pancreas. Er zijn verschillende chirurgische technieken om het overgebleven deel van de maag te verbinden met de dunne darm of, als de maag helemaal weggenomen is, om de slokdarm te verbinden met de dunne darm.

Ook als de tumor te ver gevorderd is om hem nog helemaal weg te nemen, kan een operatie nuttig zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de doorgang van eten naar de maag volledig geblokkeerd raakt.

Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van je voeding en je manier van eten nodig.

Complicaties en bijwerkingen

Een stuk of de volledige maag wegnemen, is een ingrijpende operatie. Complicaties zijn bijvoorbeeld bloedingen, bloedklonters en schade aan organen in de buurt, zoals de galblaas en de pancreas.

Na de operatie kunnen bijwerkingen ontstaan zoals oprispingen, buikpijn na het eten, ijzer- en vitaminetekort en diarree. Omdat de maag niet meer zoveel voedsel aankan als voor de operatie, of omdat het voedsel in de dunne darm afgebroken wordt in plaats van in de maag, is een aanpassing van je voedingsgewoonten nodig. Het belangrijkste gevolg van de operatie is dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt en vaker kleine beetjes moet eten. Vraag je behandelend artsenteam bij welke diëtist je terechtkunt voor voedingsadvies op maat.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karin Haustermans en prof. dr. Marc Peeters
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op