Geheugen- en concentratieproblemen

Chemotherapie (maar ook bestraling en hormonale therapie) kan het geheugen en/of de concentratie aantasten.

Moeilijk namen en afspraken onthouden, moeilijk dingen kunnen combineren, moeite hebben om geconcentreerd te blijven bij het lezen ... het zijn allemaal zaken die je kunt ervaren. Bij de meesten gaat dit snel voorbij, maar anderen kunnen er jaren last van hebben. Het onderzoek naar de oorzaken van dit fenomeen is nog niet vergevorderd. Er is dan ook nog geen enkele preventie of behandeling voorhanden.

Naast de behandeling spelen ook andere factoren, zoals stress, vermoeidheid, angst en somberheid, een rol. Wie bijvoorbeeld onder negatieve stress staat of terneergeslagen is, benadrukt sneller het eigen falen.

Men heeft meer aandacht voor wat niet lukt, wat tot meer stress leidt. Daardoor werken de hersenen minder goed en maakt men gemakkelijker fouten. Voldoende slaap en een geordend leven kunnen helpen, net als afstand nemen, het hoofd leegmaken en rust vinden. Mindfulness en andere relaxerende activiteiten kunnen een goede ondersteuning bieden. Veel ziekenhuizen organiseren ook een oncologisch revalidatieprogramma, waarbij aandacht geschonken wordt aan lichaamstraining en psychosociale begeleiding om je te helpen herstellen en re-integreren.

Man aan zijn laptop vermoeidheid concentratieproblemen - Copyright: Joost Joossen

Er zijn ook gewoontes die je kunt aanhouden om de gevolgen van het probleem zo veel mogelijk onder controle te houden:

  • Plannen en organiseren is heel belangrijk. Hou een gedetailleerde dagelijkse agenda bij, maak lijstjes ...
  • Train je geheugen, door bijvoorbeeld kruiswoordraadsels op te lossen of een cursus te volgen van iets dat je interesseert. Werken is overigens de beste geheugentraining, dus ga zo snel mogelijk weer aan het werk als het kan.
  • Probeer dingen altijd op dezelfde plaats te leggen.
  • Pas zo nodig je omgeving aan, door bijvoorbeeld labels te kleven op de kasten, of door te vragen aan de mensen om één voor één te praten als je moeite hebt om je te concentreren als ze door elkaar praten.

Lees ook

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey (medisch oncoloog UZ Gent) en Patricia Corteel en Stephanie Moulin (oncologisch verpleegkundigen Jan Yperman Ziekenhuis Ieper)
Laatst aangepast op