Chemotherapie wordt meestal toegediend in cycli van drie tot vier weken. De meeste soorten doen het aantal witte bloedcellen dalen. Dat gebeurt ongeveer een week nadat je de chemotherapie kreeg toegediend. Daarna is een rustperiode nodig zodat de witte bloedcellen zich kunnen herstellen. Verschillende soorten chemotherapie hebben een verschillend effect op de bloedcellen: soms daalt het aantal witte bloedcellen niet of nauwelijks, soms daalt het aantal witte bloedcellen heel sterk.
Als je te weinig witte bloedcellen hebt, heb je minder weerstand tegen infecties. Normale waarden voor witte bloedcellen zijn 4000-10.000/mm³, dat kan zakken tot rond de 1000 voor het risico op infectie begint te stijgen. Je loopt dus een verhoogd risico op infecties. Ze kunnen overal opduiken, maar beginnen vaak in de mond, de huid, de longen, de urinebuis, het rectum of de voortplantingsorganen. Infecties worden beter voorkomen. Dat kan door:
- de algemene regels van de hygiëne na te leven (bijv. vaak de handen wassen),
- grote groepen mensen of kleine ruimtes met veel mensen te vermijden in de periode dat het aantal witte bloedcellen laag is.
Meld snel aan je arts wanneer een wondje, een aambei of een puistje je meer last bezorgt dan normaal of er anders gaat uitzien.
Symptomen van een infectie kunnen zijn: koorts, slijm ophoesten, koude rillingen of warmteopwellingen, darmproblemen of buikpijn, pijn bij het plassen, keelpijn of een ernstige hoest, ongewone vaginale uitscheiding of jeuk, rode, pijnlijke of gezwollen plekjes (bijv. rond een wondje, een zweer, de ingang van een poortkatheter) …
Wees alert voor de symptomen van een infectie en meld ze meteen aan je behandelend arts. Als het aantal witte bloedcellen te laag wordt, kan hij de chemotherapie uitstellen, de dosis verlagen of een behandeling met groeifactoren (Neulasta) voorschrijven.
Weet dat je vooral acht tot vijftien dagen na je chemotherapie een verhoogd risico op infecties loopt. Neem in die periode regelmatig je koorts. Ook als je op andere momenten tekenen van een infectie opmerkt, meet je best zo snel mogelijk je temperatuur. Is die 38°C of hoger? Neem dan zeker geen koortswerend middel, maar check een uur later of je temperatuur gestegen is.
Neem contact op met je huisdokter zodra je temperatuur 38°C bedraagt, ook ’s nachts of in het weekend.