Chirurgie bij baarmoederkanker

Patiënten met baarmoederkanker worden meestal geopereerd. De bedoeling is het aangetaste weefsel weg te nemen door de baarmoeder weg te halen: een hysterectomie. Vaak haalt de arts dan ook de omringende lymfeklieren en de eierstokken weg.

Als de tumor al doorgroeide naar de baarmoederhals (stadium II), is de operatie meestal uitgebreider. Naast de baarmoeder, klieren en eierstokken kan het dan ook nodig zijn om het steunweefsel rond de baarmoeder en het bovenste deel van de vagina weg te nemen.

Is de kanker al verder buiten de baarmoeder gegroeid (stadium III of IV), dan kan een debulking nodig zijn. De chirurg probeert dan naast de baarmoeder zoveel mogelijk zichtbaar tumorweefsel weg te halen, bijvoorbeeld lymfeklieren en buikvlies. Een operatie wordt dan meestal gecombineerd met radio- en/of chemotherapie. Soms krijg je alleen chemotherapie en bestraling en word je niet geopereerd.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid

Zonder baarmoeder kun je niet meer zwanger worden. Praat vóór je behandeling met je gynaecoloog over je vruchtbaarheid en je eventuele kinderwens. Vraag om je eventueel door te verwijzen naar een fertiliteitscentrum.

Andere gevolgen en bijwerkingen

Vrouwen die nog niet in de overgang (menopauze) waren, menstrueren niet meer als hun baarmoeder en eierstokken weggenomen zijn. Ze komen vervroegd in de overgang. Dat kan klachten geven zoals opvliegers, veel zweten en een droge vagina. Bespreek met je gynaecoloog hoe je die klachten het best kunt opvangen. 

Sommige vrouwen hebben na de operatie moeite om hun urine op te houden. Dat kan komen doordat bij de operatie kleine zenuwen van de blaas beschadigd zijn. Dat is niet altijd te voorkomen. Als die zenuwen niet goed meer werken, kan de blaas te vol raken. Je kunt dan plots een spanningsgevoel in je blaas krijgen of urine verliezen. De eerste maanden na de operatie is het daarom verstandig geregeld te plassen. Meestal komt het signaal dat je moet plassen na een tijdje weer terug. 

Ook de seksuele beleving kan na een operatie veranderen. Dat kan liggen aan de verkorte of de drogere vagina als je eierstokken weggehaald zijn. Vraag je huisarts of gynaecoloog hoe je dat probleem kunt opvangen of voorkomen. 

Als de chirurg de lymfeklieren in het bekken weghaalde, kunnen je benen opzwellen door lymfoedeem. Zwelt je been op of voelt het strak, zwaar of pijnlijk aan? Meld dat meteen aan je arts om te laten behandelen. Anders verandert na een tijd het weefsel onder je huid en wordt het moeilijk om er nog iets aan te doen. Sommige patiënten krijgen pas jaren na de behandeling last van lymfoedeem. Het is belangrijk infecties in de benen te voorkomen. Die infecties kunnen uitgelokt worden door kleine wondjes aan de voeten of benen en kunnen op hun beurt dan weer lymfoedeem uitlokken. Afhankelijk van de ernst van het lymfoedeem bekijkt de arts hoe je de overlast kunt verminderen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gert De Meerleer en prof. dr. Hannelore Denys
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op