Radiotherapie bij baarmoederkanker

Sommige vrouwen met baarmoederkanker krijgen ook radiotherapie als hun baarmoeder weggehaald is. De bestraling gebeurt na de operatie om de kans op lokaal herval en eventueel herval in de lymfeklieren van het kleine bekken te beperken.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen. De baarmoeder kan uitwendig of inwendig bestraald worden. Soms ook inwendig én uitwendig.

Uitwendige bestraling

Je kunt bestraald worden met een machine buiten je lichaam. De duur van de bestralingskuur, de dosis en het aantal bestralingen kunnen van persoon tot persoon verschillen. De bestralingen op zich zijn pijnloos en meestal is geen ziekenhuisopname nodig.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog stelt de dosis en het bestralingsveld zo in dat gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk gespaard blijven. Toch moet je rekening houden met mogelijke neveneffecten. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Zo kan je huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vaak voelen mensen zich moe tijdens en na radiotherapie. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Met moderne intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (IMRT) duiken die klachten veel minder op. IMRT bestraalt het doelgebied vanuit veel verschillende richtingen met kleine bestralingsbundels in plaats van met grotere bestralingsvelden, met vaak ook gevoelige organen en structuren in de buurt van de tumor. Bij intensiteitsgemoduleerde boogtherapie (IMAT) maakt het bestralingstoestel continu een boogvormige beweging rond de patiënt. Het toestel stelt zijn bestralingsbundel voortdurend bij, aangepast aan de vorm van de tumor. 

Bestraling in het kleine bekken kan het vaginale slijmvlies aantasten. Dat kan ongemak veroorzaken bij seksueel contact of bij een gynaecologisch onderzoek. Mogelijk raadt je gynaecoloog vaginale dilatatie aan. 

Inwendige bestraling

Inwendige bestraling heet brachytherapie. Het materiaal dat bestraalt, wordt rechtstreeks ingebracht hoog in de vagina. Een korte opname in het ziekenhuis is nodig om de bronhouders aan te brengen, dat zijn smalle buisjes om dunne slangen op aan te sluiten die in contact staan met het bestralingstoestel.

Bijwerkingen

Inwendige bestraling veroorzaakt meestal weinig klachten. Soms is plassen een paar dagen wat gevoelig. Ook je seksuele beleving kan een tijdje wat verstoord zijn.

Vooral bij de combinatie van uitwendige en inwendige bestraling kan het bovenste deel van de vagina stugger en droger worden. Dat kan seksuele activiteit moeilijker maken. Vraag je huisarts of gynaecoloog hoe je dat probleem kunt opvangen of voorkomen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Gert De Meerleer en prof. dr. Hannelore Denys
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op